Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
14. listopada 2019.
Incidenti

Napeto u Perzijskom zaljevu: Sabotaže na četiri broda, Emirati opovrgnuli vijesti o eksplozijama

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2019. u 19:59 2019-05-12T19:59:00+02:00

U incidentu nije bilo stradalih na brodovima, dodao je isti izvor. Dodao je da nije bilo istjecanja goriva niti opasnih kemijskih tvari

DUBAI Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su u nedjelju da su sabotaže izvedene na četiri trgovačka broda u moru te zemlje u Perzijskom zaljevu, no nije objasnila prirodu tih napada niti tko bi bili počinitelji.

Četiri civilna teretna broda koji plove pod raznim zastavama bila su jutros mete sabotaža u gospodarskom području Emirata«, na istoku emirata Fujairah, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju koje je prenijela službena novinska agencija Wam.

U incidentu nije bilo stradalih na brodovima, dodao je isti izvor. Dodao je da nije bilo istjecanja goriva niti opasnih kemijskih tvari.

Sabotaže na trgovačkim i civilnim brodovima i prijetnje sigurnosti života teški tu prekršaji, dodalo je ministarstvo i dodalo da je otvorena istraga u suradnji s lokalnim i međunarodnim tijelima.

Ministarstvo Emirata je pozvalo međunarodnu zajednicu da poduzme mjere u svojoj nadležnosti kako bi spriječila takve poteze kojima je cilj ugroziti sigurnosti plovidbe.

Nešto ranije u nedjelju vlada Fujairaha, jednog sedam emirata UAE-a, objavila je priopćenje kojim opovrgava medijske navode o eksplozijama u luci Fujairah.

MDF38229

Emirat Fujairah smješten je nedaleko od Hormuškog tjesnaca, vitalnog koridora za prijevoz nafte i prirodnog plina namijenjenih globalnom tržištu.

U priopćenju vlada nije navela koji su to mediji prenijeli netočne informacije, no internetska stranica iranske televizije tvrdi da je libanonska televizija Al Mayadeen izvijestila da je u luci napadnuto sedam naftnih tankera.

MDF38272

Glasnogovornik Pete flote američke mornarice sa sjedištem u Bahreinu na pitanje agencije Reuters odgovorio je da nema komentara.

Napetosti su se u regiji povećale pošto su Sjedinjene Države na Bliski istok poslale borbenu skupinu, bombardere, nosač zrakoplova i nosač amfibijskih vozila kako bi se suprotstavile, navodi SAD, »jasnim naznakama» da Iran ugrožava američke snage u toj zemlji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.