U napadu poginulo 305 ljudi

Napadači na egipatsku džamiju nosili zastavu IS-a

Hina

Broj žrtava u smrtonosnom terorističkom napadu na džamiju počinjenom u petak u egipatskoj pokrajini Sjevernom Sinaju povećao se na 305, od kojih je 27 djece, a ozlijeđeno je 128 ljudi, objavila je državna agencija MENA u subotu pozivajući se na službene izvore



KAIRO Naoružani militanti koji su u napadu na egipatsku džamiju ubili više do 300 ljudi, nosili su zastavu IS-a i bilo ih je između 25 i 30, priopćio je ured glavnoga državnog odvjetnika.


»Bilo je između 25 i 30 napadača, koji su nosili zastavu IS-a. Pred vratima džamije i njezinih 12 prozora čekali su s automatskim strojnicama«, stoji u priopćenju.


Broj žrtava u smrtonosnom terorističkom napadu na džamiju počinjenom u petak u egipatskoj pokrajini Sjevernom Sinaju povećao se na 305, od kojih je 27 djece, a ozlijeđeno je 128 ljudi, objavila je državna agencija MENA u subotu pozivajući se na službene izvore.




Egipat je u subotu počeo trodnevnu žalost za ubijene žrtve, a vojska je na taj najkrvaviji napad u novijoj povijesti zemlje odgovorila zračnim napadima uporišta egipatskog ogranka takozvane Islamske države.


Iako sve govori da su počinitelji džihadisti nitko još nije preuzeo odgovornost za napad počinjen u petak na vjernike u džamiji al-Ravda de Bir al-Abed, 40 kilometara zapadno od Al-Ariša, glavnoga grada pokrajine Sjeverni Sinaj.


Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi obećao je u petak »brutalni« odgovor nakon napada poručivši da će »oružane snage i policija osvetiti naše mučenike i ubrzo silom vratiti sigurnost i stabilnost«.


Vojska se nalazi na Sinajskom poluotoku i neće se smiriti dok oni koji su upleteni u napad u petak ne budu eliminirani, navodi list Al Ahram izjavu egipatskih sigurnosnih snaga. Nekoliko osumnjičenih već je ubijeno, izvješćuje list.


U džamiji al-Ravda uglavnom mole pripadnici sufizma, mistično-asketskog smjera islama, koji džihadistička Islamska država smatra krivovjerjem.


Prošle godine, džihadisti su zarobili i odsjekli glavu sufijskom vođi optuživši ga prakticira magiju, što je u islamu zabranjeno. Džihadisti su oteli proteklih godina nekoliko sljedbenika sufizma koje su oslobodili kada su se ti ljudi »pokajali«.


Od 2013. kada je vojska svrgnula islamističkog izabranog predsjednika Mohameda Mursija, džihadistička skupina koja je postala egipatski ogranak IS-a redovito napada egipatske snage sigurnosti na sjeveru Sinaja.


U tim su napadima ubijene stotine policajaca i vojnika, kao i civila.


Granični prijelaz između Egipta i Pojasa Gaze trebao se otvoriti u subotu, no ostat će zatvoren do novog naređenja, rekao je u palestinski dužnosnik agenciji AFP.