Odluka porote nakon 15 sati vijećanja

Najstroža kazna za teroristički napad: Bostonski bombaš Džohar Carnajev osuđen na smrt

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Američka porota osudila je, nakon 15 sati vijećanja, bostonskog bombaša Džohara Carnajeva (21) na smrt zbog pomaganja u izvršenju napada za vrijeme bostonskog maratona 15. travnja 2013. godine u kojem su tri osobe poginule, a  264 h je ozlijeđeno. Porota je odlučila da će se kazna izvršiti smrtonosnom injekcijom



Američka porota osudila je, nakon 15 sati vijećanja, bostonskog bombaša Džohara Carnajeva (21) na smrt zbog pomaganja u izvršenju napada za vrijeme bostonskog maratona 15. travnja 2013. godine u kojem su tri osobe poginule, a  264 h je ozlijeđeno. 


Savezna porota donijela je odluku prema kojoj će Carnajev biti pogubljen smrtonosnom injekcijom.


Isti je sastav porote prošli mjesec je Carnajeva proglasio krivim zbog slaganja i postavljanja dviju bombi kućne izrade na bostonskom maratonu 15. travnja 2013.U deset tjedana porota je saslušala 150 svjedoka, među kojima su i brojni sudionici maratona.




Tužitelji su Carnajeva opisali kao pristašu al Qaedinih militantnih islamističkih stajališta koji je izveo napad u znak osvete za američke vojne pohode u pretežito islamskim zemljama. 


Carnajev  je zločin počinio zajedno s bratom Tamerlanom, koji je ubijen tijekom policijske potjere nakon izvedenog napada.


Odluka porote ne znači i skoro pogubljenje za ovog bivše hrvača u srednjoj školi. Okružni sudac George O’Toole će formalno osuditi Tsarnaeva na smrt na ročištu koje se tek treba zakazati u narednih nekoliko mjeseci. Obrana će vjerojatno uložiti žalbu na presudu.


Carnajev je stoički i šutke podnio cijelo suđenje i nije svjedočio zu svoju korist. Pokazao je emocije samo jednom kada 64-godišnja tetka Patimat Suleimanova, koja je doputovala iz Rusije kako bi svjedočila, briznula u plač na mjestu za svjedoke vidjevši nećaka.


Carnajev je Čečen i zajedno sa svojom obitelji je kao izbjeglica uselio u Sjedinjene Države 2002. Američko državljanstvo dobio je 2012.