Jedan pojas, jedan put

NOVI PUT SVILE Kina potpisala ugovore “teške” 64 milijarde dolara

Hina

Reuters

Reuters

Kritičari kineske inicijative tvrde da je stvarna namjera Pekinga ojačati svoj globalni utjecaj te da je BRI prožet netransparentnim ugovorima koji idu na ruku kineskim tvrtkama, da se njime zemlje tjeraju u dužničku krizu i da se nanosi golema šteta okolišu



Kineski predsjednik Xi Jingping rekao je u subotu u završnom govoru na infrastrukturnom summitu »Jedan pojas, jedan put« (BRI) u Pekingu da su potpisani sporazumi u vrijednosti 64 milijarde dolara.


U završnom obraćanju čelnicima iz 37 zemalja Europe, Afrike, Azije i Latinske Amerike, Xi je ponovio da se taj globalni infrastruktruni projekt treba provoditi tako da to bude »otvoren, čist i zelen razvoj« u kojem će svi sudionici »raditi kao jednaki«.


Inicijativa Jedan pojas, jedan put, kolosalni je projekt obnove nekadašnjeg Puta svila izgradnjom cesta, mostova, plinovoda i luka kako bi se svijet povezao i pirključio na kinesko tržište. Projekte vrijedne više stotina milijardi američkih dolara financirale bi kineske banke.




Kritičari kineske inicijative tvrde da je stvarna namjera Pekinga ojačati svoj globalni utjecaj te da je BRI prožet netransparentnim ugovorima koji idu na ruku kineskim tvrtkama, da se njime zemlje tjeraju u dužničku krizu i da se nanosi golema šteta okolišu.


Najviše kritika dolazi iz Sjedinjenih Država, Indije i nekih europskih zemalja.


Xijevi govori na skupu kao i izvještavanje kineskih državnih medija bili su tako sročeni da se rasprši zabrinutost takve vrste, piše agencija dpa.


U obraćanju okupljenim čelnicima Xi je ranije u subotu naglasio da sudionici »moraju izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo i odbaciti protekcionizam«.


U petak je otvarajući summit rekao da inicijativa ‘Pojas i put’, mora biti zelena i održiva te da taj golemi infrastrukturni i trgovinski plan mora rezultirati »visoko kvalitetnim« rastom za sve uključene zemlje.


I kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je novinarima da inicijativa donosi stvarne koristi zemljama sudionicama.


»Taj partnerski odnos nije geopolitičko sredstvo nego platforma za suradnju«, rekao je.