Korak prema diktaturi?

NIJE MOGAO PRIHVATITI PORAZ Izborno vijeće poništilo rezultate izbora u Istanbulu na kojima je Erdogan izgubio

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Dobio je i potvrdu svoje pobjede nad kandidatom AKP-a Binalijem Yildirimom, bivšim turskim premijerom. Imamogluov mandat sada će biti povučen, a novi izbori održat će se 23. lipnja, prenosi Reuters.



ISTANBUL – Tursko vrhovno izborno vijeće (YSK) u ponedjeljak je poništilo rezultate izbora za gradonačelnika Istanbula i odredilo ponavljanje izbora 23. lipnja, a oporba je popuštanje zahtjevu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nazvala znakom “diktature”, prenose agencije.


Stranka Pravda i razvoj (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 16. travnja je podnijela “izvanredni prigovor” na izbore za istanbulskog gradonačelnika i pozvala da se to glasovanje poništi i ponovi zbog “nepravilnosti”.


Dan poslije lokalno izborno vijeće uručilo je Ekremu Imamogluu, kandidatu glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), službeni mandat istanbulskog gradonačelnika.




Dobio je i potvrdu svoje pobjede nad kandidatom AKP-a Binalijem Yildirimom, bivšim turskim premijerom. Imamogluov mandat sada će biti povučen, a novi izbori održat će se 23. lipnja, prenosi Reuters.


“Ovaj sustav koji odbija volju naroda i ne poštuje zakon nije ni demokratski ni legitiman. To je jasna diktatura”, rekao je potpredsjednik CHP-a Onursal Adiguzel i dodao da je “ilegalno pobijediti protiv AKP-a”, piše Reuters.


Nakon odluke vijeća pala je i vrijednost turske lire, prenosi agencija Reuters.


Iako je Erodganova stranka proglasila pobjedu diljem države na lokalnim izborima 1. ožujka, izgubila je politički ključne i psihološki važne utrke za gradonačelnike u Ankari i Istanbulu.


To je najveći poraz Erdogana u 16 godina vladavine. Prvi put u 25 godina, turska prijestolnica i Istanbul, grad u kojem je 1994. pobijedio na izborima za gradonačelnika, ne bi bio pod vlašću islamskih konzervativaca.


Erdogan je u subotu ponovio svoje optužbe o “nepravilnostima” i korupciji na izborima u Istanbulu.


Francuska agencija France Presse prenosi, pozivajući se na tursku agenciju Anadolu, kako vladajući tvrde da su pronašli veze između voditelja biračkih mjesta na izborima u Ankari s “terorističkom organizacijom”.


Anadolu piše da su turski istražitelji utvrdili da su 43 voditelja biračkih mjesta imali kontakte s mrežom propovjednika Fethullaha Gulena, a njega predsjednik Erdogan optužuje da je orkestrirao neuspjeli državni udar u srpnju 2016. iz svog egzila u Sjedinjenim Državama.