Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Policija uključena u program

"NE BUDI MULA" I u Hrvatskoj počela Europolova kampanja protiv pranja novca

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2017. u 19:15 2017-11-28T19:15:00+01:00

Kampanja se odnosi na osvještavanje i informiranje javnosti o pojavnim oblicima kaznenog djela pranja novca u kojima osobe (tzv. financijske mule) za određenu naknadu na svoje račune primaju protuzakonito stečeni novac

ZAGREB Hrvatska policija i ove godine, treću godinu zaredom, sudjeluje u kampanji »Ne budi mula«, koja se u organizaciji i koordinaciji Europola provodi u svim državama članicama, a odnosi se na osvještavanje i informiranje javnosti o pojavnim oblicima kaznenog djela pranja novca u kojima osobe (tzv. financijske mule) za određenu naknadu na svoje račune primaju protuzakonito stečeni novac.

Novac je najčešće stečen kao posljedica kaznenog djela računalne prijevare, a nakon što je uplaćen na njihov račun, financijske ga mule prosljeđuju dalje na račune pod nadzorom organiziranih kriminalnih organizacija.

Navedena kaznena djela, s određenim modifikacijama svake godine, česta su pojava i u Hrvatskoj, priopćeno je u utorak iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Osim operativnog djelovanja policije, kojim se kriminalističkim istraživanjima želi suzbiti takav način nezakonitog prijenosa novca, medijskom kampanjom želi se utjecati na građane koji možda i ne znaju da bi takvim postupcima počinili kazneno djelo.

Tijekom kampanje, koja će trajati od 27. studenog do 1. prosinca, javnost će promidžbenim materijalom (letci i videomaterijal), koji će se distribuirati preko medija, objavom na internetskim stranicama MUP-a i poslovnih banaka te preko društvenih mreža, biti upoznata s pojmom »financijske mule«, njegovim značenjem te načinom na koji se novac nezakonito prenosi.

U sklopu kampanje 29. studenoga održat će se i konferencija za novinare u Ravnateljstvu policije na kojoj će biti predstavljene aktivnosti policije provedene u operativnom tjednu prije kampanje.

Ministarstvu unutarnjih poslova u toj je kampanji partner Hrvatska udruga banaka, koja je u kampanji sudjelovala i proteklih godina, stoji u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.