Predsjednički izboru u Francuskoj

Mrtva trka u Francuskoj: Četvoro kandidata za predsjednika imaju podjednake šanse

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Prema ispitivanju Ipsos-Sopra Steria za dnevnik Le Monde, u prvome krugu 23. travnja Macron i čelnica krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen trebali bi dobiti 22 posto. Kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon i konzervativac Francois Fillon dobili bi 20, odnosno 19 posto.



PARIZ – Francuski predsjednički izbori bit će tijesna utrka, prema rezultatima ankete objavljenima u petak deset dana do izbora i pokazuju da razlike za četiri vodeća kandidata ne prelaze tri posto.


Samo dva kandidata koji ostvare najbolje rezultate u prvome krugu 23. travnja ulaze u drugi krug 7. svibnja.


Utrka se zaoštravala tjednima i postotci su se približavali iako je kandidat centra Emmanuel Macron i dalje favorit.




Prema ispitivanju Ipsos-Sopra Steria za dnevnik Le Monde, u prvome krugu 23. travnja Macron i čelnica krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen trebali bi dobiti 22 posto.


Kandidat krajnje ljevice Jean-Luc Melenchon i konzervativac Francois Fillon dobili bi 20, odnosno 19 posto.


Prema anketi u drugi krug ušli bi Le Pen i Macron i on bi pobijedio sa 63 posto.


I druge ankete govore o zaoštravanju utrke tijekom travnja pokazujući da vodeći dvojac slabi, a Fillon te osobito Melenchon jačaju.


Nakon uspješnog nastupa u televizijskom sučeljavanju Melenchonu je naglo porasla popularnost što zabrinjava ulagače jer on je neprijateljski nastrojen prema Europskoj uniji i reformama radnog zakonodavstva.


Neke ankete čak govore da bi 65-godišnji Melenchon, uspije li se probiti u drugi krug, mogao pobijediti.


Anketa objavljena u petak predviđa da bi Macron pobijedio Melenchona s 55 posto u drugome krugu, ali bi Melenchon, ako bi se u drugome krugu natjecao protiv Fillona ili Le Pen svakoga od njih pobijedio sa 60 posto.