Prijevremeni parlamentarni izbori

Miro Cerar pobjednik izbora u Sloveniji, dobio dvostruko više glasova od Janše

Hina

Prema upravo objavljenim izlaznim anketama, Cerarova stranka dobila je 36,9 posto glasova, a na drugom mjestu je Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše s 19,2 posto glasova



 LJUBLJANA Stranka Mire Cerara (SMC), koju vodi 51-godišnji sveučilišni profesor i pravnik Miro Cerar, uvjerljiva je pobjednica prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Sloveniji.


 Prema neslužbenim privremenim podacima koje je državno izborno povjerenstvo u nedjelju navečer objavilo nakon prebrojenih 99 posto glasova, Stranka Mire Cerara (SMC) pobjednica je prijevremenih parlamentarnih izbora u Sloveniji, a dobila je 34,61 posto glasova, pa će u novom parlamentu od 90 ukupnih mandata imati 36 svojih zastupnika.Na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše s 20,73 posto, a na trećem Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca s 10,17 posto.Na iznenađujućem četvrtom mjestu po osvojenim glasovima je koalicija Udružena ljevica (ZL) s 5,97 posto, slijede Socijalni demokrati (SD) sa 5,96 posto, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) s 5,52 posto i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB) s 4,35 posto.Ispod izbornog praga koji iznosi četiri posto ostala je po prvi put od svog utemeljenja i postojanja Slovenije kao države Slovenska pučka stranka (SLS) za koju je glasovalo 3,98 posto birača.U parlament nisu ušli niti stranka Pozitivna Slovenija (PS) Zorana Jankovića, pobjednica parlamentarnih izbora 2011. godine, niti Građanska lista (DL) Gregora Viranta koja je na tim izborima također zabilježila značajan uspjeh.Mjesta u parlamentu imat će sedam stranaka od 17 koliko ih je sudjelovalo na izborima. Odaziv na izbore bio je slab u odnosu na sve dosadašnje – samo 50,7 posto. 


 Miro Cerar, u čiju su osobu i stranku po mišljenjima analitičara slovenski birači, razočarani starim strankama i političarima, projicirali svoje želje iako se Cerar u kampanji nije jasno izjašnjavao o programu i konkretnim potezima, izjavio je u nedjelju nakon zatvaranja birališta da bi nova koalicija mogla biti poznata u vrijeme kad se na prvoj sjednici bude konstituirao novi parlament.


Cerar je rekao da će o suradnji razgovarati sa svim strankama, ali da ne vidi mogućnosti za povezivanje sa strankom Janeza Janše jer ona nekim svojim potezima »ruši institucije«.




Riječ je o stranci bivšeg premijera Janše koji se nalazi u zatvoru zbog korupcije, a stranka ga i dalje podržava i traži njegovo puštanje iz zatvora.


Istaknuti dužnosnik Janšinog SDS-a i bivši ministar u njegovoj vladi Zvone Černač izjavio je večeras za medije da slovenski izbori za parlament s Janšom u zatvoru nisu bili »ni slobodni ni pošteni« i da njegova stranka u novom parlamentu neće prihvatiti nijednu službenu funkciju.


Černač je najavio da će ta stranka ubuduće organizirati i neke poteze »građanskog neposluha« protiv novih vlasti čiju legitimnost neće priznati.