Deblokiranje šest milijardi eura za pomoć šest milijuna mladih Europljana bez posla

Merkel domaćin europskog sastanka o nezaposlenosti mladih

Hina

"Neće biti riječi o više novca nego o načinima i metodama kojima se možemo boriti" protiv pošasti koja posebno pogađa jug Europe, upozorila je Angela Merkel



U prisustvu nekoliko europskih uglednika, među kojima francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, radit će se o prijelazu na “konkretne mjere” i “razmjenu dobre prakse”, rekao je glasnogovornik kancelarke.


“Neće biti riječi o više novca nego o načinima i metodama kojima se možemo boriti” protiv pošasti koja posebno pogađa jug Europe, upozorila je Angela Merkel. Europski čelnici već su se dogovorili prošlog tjedna o hitnom deblokiranju šest milijardi eura za pomoć šest milijuna mladih Europljana bez posla.


Jednako kao i njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble, Merkel ne propušta priliku već nekoliko mjeseci istaknuti kao prioritet borbu protiv nezaposlenosti mladih, fenomen koji se ne odnosi na njezinu zemlju. Nezaposlenost mladih je “neprihvatljiva”, ponovila je kancelarka prošli tjedan, ocjenjujući da je dužnost europskih čelnika da “daju priliku za budućnost” novim generacijama.




Suočavajući se sa socijalnim temama, u Njemačkoj ali i Europi, kancelarka u kampanji za treći mandat povećava razliku u odnosu na svojeg socijaldemokratskog suparnika Peera Steinbruecka. Prema ispitivanju objavljenom u petak, konzervativna stranka kancelarke kotira najviše od 2005. (43 posto glasova), a socijaldemokrati najniže unazad dvije godine (26 posto).