Ministarstvo sigurnosti BiH

Mektić: Devetorica osumnjičenih za terorizam stižu u BiH

Hina

Foto Dejan Rakita/PIXSELL

Foto Dejan Rakita/PIXSELL

»Tih devet građana BiH će odmah po dolasku biti uhićeni, a što se tiče žena i djece, nitko ne može biti isključen (iz sumnje) da je surađivao s teroristima«, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu



SARAJEVO Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u četvrtak kako će ovog tjedna u tu zemlju iz Sirije biti deportirana devetorica njenih državljana koji su osumnjičeni za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.


Predsjedništvo BiH je 29. studenog dalo suglasnost za prihvat većeg broja osoba koje su se nakon poraza terorističke tvorevine Islamska država (IS) našle u zatočeništvu u logorima pod nadzorom kurdskih snaga u Siriji.


Prvotne informacije bile su kako se odluka odnosi na žene i djecu, njih ukupno 24, no ministar sigurnosti sada je potvrdio kako će u BiH biti deportirana i devetorica muškaraca.




»Tih devet građana BiH će odmah po dolasku biti uhićeni, a što se tiče žena i djece, nitko ne može biti isključen (iz sumnje) da je surađivao s teroristima«, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu.


Kazao je kako su imena osoba, čija je deportacija odnosno dolazak u BiH najavljen za subotu, dostavljena policijskim agencijama i sada se poduzimaju mjere kako bi se provele nužne provjere.


Tko su muškarci, bivši pripadnici terorističkih skupina u Siriji ili Iraku koji će biti među deportiranima ministar Mektić nije objavio, no još početkom listopada bio je najavljen dolazak Armina Ćurta, Senada Kasupovića, Jamina Keserovića, Emira Ališića, Miralema Berbića, Hamze Labidija, Muharema Dunića, Emira Markote i Armina Dželke.


Na inzistiranje SAD vlasti u BiH pristale su prihvatiti te osobe koje su zarobljene kao pripadnici IS-a ili drugih terorističkih skupina poput Fronte al-Nusra.


Njihova je deportacija ipak morala biti prolongirana jer je planove poremetila turska vojna intervencija protiv Kurda na sjeveru Sirije.