Diplomatsko rješenje

Mattis: Cilj Washingtona nije rat sa Sjevernom Korejom

Hina

REUTERS

REUTERS

Mattis koji je posjetio demilitariziranu zonu koja odvaja dvije Koreje, potvrdio je u petak da SAD želi »diplomatsko rješenje«.



Cilj SAD-a »nije rat« sa Sjevernom Korejom, izjavio je u petak američki ministar obrane James Mattis prilikom posjeta granici između dviju Koreja.


Ozračje na poluotoku znatno se pogoršalo od početka 2016. a posebno zadnjih mjeseci.


Razlog je s jedne strane ubrzavanje balističkih i nuklearnih programa Pjongjanga koji je ostvario šesti nuklearni pokus početkom rujna, s druge strane verbalni sukob sjevernokorejskog čelnika Kim Jon-Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa koji će u prosincu prvi put posjetiti Južnu Koreju.




No, Mattis koji je posjetio demilitariziranu zonu koja odvaja dvije Koreje, potvrdio je u petak da SAD želi »diplomatsko rješenje«.


»Kao što je jasno rekao državni tajnik Rex Tillerson, naš cilj nije rat već potpuna denuklearizacija, dokaziva i nepovratna, korejskog poluotoka«, rekao je on u pograničnom selu Panmunjomu.


Kazao je da mu je južnokorejski kolega Song Young-Moo »potvrdio zajednički angažman u korist diplomatskog rješenja radi suočavanja s neodgovornim i nezakonitim ponašanjem Sjeverne Koreje«.


Mattis i Song trebali bi u subotu sudjelovati na bilateralnom godišnjem summitu o pitanjima obrane.