Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
27. veljače 2020.
Prekinula šutnju

MIRA MARKOVIĆ Slobina udovica otkrila jesu li Tuđman i Milošević imali tajni dogovor o BiH

Mira Marković, Foto: REUTERS
Mira Marković, Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2018. u 14:59 2018-02-05T14:59:15+01:00

U razgovoru za Kurir Marković kaže kako »najvećom greškom u politici« svog supruga drži njegovu popustljivost prema pojedinim vođama Srba zapadno od Drine

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman nisu imali tajne dogovore o ratu i podjelama Bosne i Hercegovine, tvrdi udovica bišeg predsjednika Srbije Mirjana Marković u intervjuu beogradskom tisku od ponedjeljka.

»Naravno da nisu. Bez obzira na sve političke i osobne razlike koje ih dijele, obojica su obrazovani i ozbiljni ljudi. Tako politiku i političke razgovore zamišljaju oni koji o njima (Miloševiću i Tuđmanu) razmjenjuju mišljenja u kavanama«, rekla je Mirjana Marković za beogradski list Kurir.

Ona kaže kako je taj »kavanski pogled na politiku prisutan u svim vremenima, i najburnijim«.

Mirjana Mira Marković, udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, već 15 godina živi u Rusiji, gdje je dobila azil.

U Srbiji joj se još sudi zbog navodnih zlouporaba pri dodjeli državnih stanova tijekom 90-tih, i na Interpolovoj je tjeralici, zbog čega 2006., navodno, nije mogla doći ni na sprovod svog supruga, koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala (ICTY), gdje mu se sudilo za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

U razgovoru za Kurir Marković kaže kako »najvećom greškom u politici« svog supruga drži njegovu popustljivost prema pojedinim vođama Srba zapadno od Drine.

»Strpljenje i tolerantnost prema nekim usijanim glavama u vodstvu preko Drine devedesetih godina, koji su i najbolju volju međunarodne zajednice, kada bi bila izražena, odbijali, vođeni iracionalnom zabludom o sigurnoj pobjedi, na koju su, međutim, računali oslanjajući se na njega (Miloševića)«, rekla je Mira Marković za list Kurir koji njezinu ispovijest donosi u dva nastavka.

Pod naslovom »Ispovijest: Tko je i zbog čega ubio mog Slobodana«, Mira Marković kaže da je Milošević bio protivnik kojeg nisu mogli pobijediti viteški već iz potaje te da je on uhićen da bude osuđen, a ne ubijen. «...Ali kad su vidjeli da ga ne mogu osuditi, odlučili su ga ubiti«, tvrdi udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije.

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvoru Haškog tribunala (ICTY) gdje mu se sudilo za ratne zločinhe u bivšoj Jugoslviji, a optužen je za zločine protiv čovječnosti te, među ostalim, i da je bio dio zločinačkog poduhvata za etničko čišćenje i genocid u BiH.

Poslije poraza na izborima i velikih prosvjeda 5. listopada 2000. Milošević je svrgnut s vlasti, a ubrzo je javno priznao poraz protukandidatu Vojislavu Koštunici.

Milošević je uhićen 1. travnja 2001. da bi ga tadašnja vlast na čelu s premijerom Zoranom Đinđićem izručila Den Haagu 28. lipnja iste godine.

Milošević se pred ICTY-em branio bez odvjetnika, a preminuo je u pritvoru 11. ožujka 2006. od posljedica srčanog udara, ne dočekavši kraj dokaznog postupka i presudu.

Sahranjen je 18. ožujka u dvorišu obiteljske kuće u Požarevcu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.