Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
11. prosinca 2019.
Britansko ministarstvo unutarnjih poslova

London odobrio američki zahtjev za izručenje Juliana Assangea

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2019. u 17:01 2019-06-13T17:01:54+02:00

»Danas je s pravom iza rešetaka jer je prekršio britanski zakon«, rekao je britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid. »Postoji američki zahtjev za izručenje o kojemu će sutra odlučiti sud, ali jučer (...) sam ga potpisao«

LONDON Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid rekao je u četvrtak da je odobrio zahtjev Sjedinjenih Država za izručenje Juliana Assangea koji je u zatvoru u Londonu i kojeg Washington optužuje za špijunažu.

To je odobrenje dio postupka za izručenje osnivača WikiLeaksa pošto je SAD u utorak službeno podnio zahtjev.

Julian Assange je trenutačno u zatvoru u Belmarshu, na jugoistoku Londona, pošto ga je britanski sud 1. svibnja osudio na 50 tjedana zatvora zbog kršenja pravila boravka na uvjetnoj slobodi.

»Sretan sam što ga je policija napokon uhitila« 11. travnja u ekvadorskom veleposlanstvu, kamo se sklonio prije gotovo sedam godina, rekao je Javid za radio BBC4.

»Danas je s pravom iza rešetaka jer je prekršio britanski zakon«, dodao je. »Postoji američki zahtjev za izručenje o kojemu će sutra odlučiti sud, ali jučer (...) sam ga potpisao«.

Ipak provedba sudske odluke je na ministarstvu unutarnjih poslova.

Američki sud je krajem svibnja dodao 17 točaka optužnici protiv Assangea a većina ih se odnosi na kršenje zakona o suzbijanju špijunaže, što je potaknulo kritiku aktivista za medijske slobode.
»Prvo pravo sučeljavanje argumenata« obrane i američkih vlasti održat će se za nekoliko tjedana, a možda i mjeseci, rekao je glavni urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson.

Sjedinjene Države zamjeraju Australcu što je neke njihove izvore doveo u opasnost kada je WikiLeaks 2010. objavio 250.000 diplomatskih brzojava i oko 500.000 povjerljivih dokumenata o djelovanju američke vojske u Iraku i u Afganistanu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.