Izborne nepravilnosti

Ljevica osporava predsjedničke izbore u Meksiku

Hina

Žalba ljevice odnosi se na kršenje članka 41 meksičkog Ustava »koji utvrđuje da izbori moraju biti slobodni i autentični«



MEXICO CITY – Kandidat ljevice Andres Manuel Lopez, na drugom mjestu na predsjedničkim izborima 1. srpnja, potvrdio je u četvrtak da će uložiti žalbu na izbornom sudu jer smatra da su izbori neregularni i najavio za idući tjedan »plan obrane demokracije mirnim putem«.


»Podnijet ćemo žalbu zahtijevajući poništavanje izbornog procesa«, kazao je Lopez Obrador na konferenciji za tisak održanoj prije kraja zakonskog roka u četvrtak u ponoć. Institucionalna revolucionarna stranka (PRI) smjesta je optužila kandidata ljevice da se ponaša kao »loš gubitnik«.

Službeni rezultati predsjedničkih izbora svrstavaju kandidata ljevice sa 6,62 posto glasova iza kandidata PRI-a Enriquea Pene Nieta, na čelu s 38,21 posto glasova. Lopez Obrador izjavio je da je PRI »kupio pet milijuna glasova«.


»Nepravilnost koju predstavlja kupovina i manipuliranje milijunima glasova ne dopušta potvrđivanje rezultata niti izborni postupak u cjelini«, izjavio je Lopez Obrador. Žalba ljevice odnosi se na kršenje članka 41 meksičkog Ustava »koji utvrđuje da izbori moraju biti slobodni i autentični«.




»Sredinom sljedećeg tjedna objavit ćemo nacionalni plan za obranu demokracije i dostojanstva Meksika«, rekao je Lopez bivši gradonačelnik Mexico Cityja od 2000. do 2005.