Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Susret u Sočiju

Lavrov poručio SAD-u: Nepovjerenje šteti vašoj i našoj sigurnosti

Mike Pompeo i Sergej Lavrov / REUTERS
Mike Pompeo i Sergej Lavrov / REUTERS
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2019. u 16:26 2019-05-14T16:26:09+02:00

Moramo ponovo izgraditi povjerenje na svim razinama našeg dijaloga«, poručio je šef ruske diplomacije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je svog američkog kolegu, koji se u utorak nalazi u posjetu Rusiji, da nepovjerenje između nekadašnjih hladnoratovskih suparnika šteti objema stranama.

»Ovo nepovjerenje koje između nas postoji šteti vašoj i našoj sigurnosti«, kazao je Lavrov američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu na sastanku u Sočiju.

»Moramo ponovo izgraditi povjerenje na svim razinama našeg dijaloga«, poručio je šef ruske diplomacije , a Pompeo je istaknuo da je došao u posjet Rusiji jer je američki predsjednik Donald Trump »odlučan u namjeri da se odnosi između dviju strana poboljšaju«.

»Nismo suparnici po svim pitanjima«, kazao je Pompeo, prisjećajući se osobnog iskustva iz protuterorističke suradnje s Rusijom koja je »spašavala američke i ruske živote«.

Pompeo je, prema planu, trebao u ponedjeljak stići u Moskvu, ali je odgodio taj dio puta i proslijedio u Bruxelles kako bi s američkim saveznicima porazgavarao o »najnovijim prijetećim postupcima« Irana.

Iran, saveznik Rusije, prošli tjedan je objavio da se djelomično povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. navodeći kao razlog američko povlačenje iz tog sporazuma i ponovno uvođenje ekonomskih sankcija. Lavrov je tada optužio SAD za »neodgovorno ponašanje«.

Pompeo će se krajem dana sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema najavama, razgovarati će o kontroli nuklearnog naoružanja, posebice vezano uz Iran i Sjevernu Koreju, ali i krizi u Venezueli i sukobu u Siriji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.