Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
8. prosinca 2019.
Težak udarac

Kurdi tvrde: Uhvatili smo ključnog čovjeka Islamske države u Siriji

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2018. u 9:06 2018-09-14T09:06:37+02:00

Kurdske paravojne snage na sjeveru Sirije priopćile su u četvrtak da su uhitile ključnog čelnika Islamske države (IS) dok je pokušavao pobjeći preko granice u Tursku. 

»Plaćenik Semir Bogana, talijanski državljanin poznat i kao Abu Hureyre al-Muhajir ili Abu Abdullah al-Muhajir, odgovoran za isporuke oružja, uhićen je 27. kolovoza prilikom pokušaja bijega u Tursku, u specijalnoj operaciji naših antiterorističkih postrojbi (YAT)«, priopćila je milicija YPG sirijskih Kurda.

»Uhićeni plaćenik otkrio je brojne pojedinosti o terorističkoj organizaciji Islamskoj državi i njezinim stranim vezama«, dodaje se u priopćenju, ne navodeći pojedinosti.

Od kad je osnovana 2014. u Iraku i Siriji, Islamska država privukla je u svoje redove brojne inozemne borce u objema zemljama.

Irak je u prosincu proglasio pobjedu nad snagama IS-a. Unatoč vojnom napretku u suzbijanju te terorističke organizacije, ona još uvijek, prema izvješću UN-a objavljenom u kolovozu, u Siriji i Iraku broji između 20 i 30 tisuća boraca.

Prema tome izvješću, nakon vojnih poraza redove IS-a napustio je manji od očekivanog broj stranih boraca. Mnogi su se stopili s lokalnom zajednicom, a dosta njih skriva se u susjednim zemljama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.