Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
10. prosinca 2018.
Poziv upomoć

Kurdi se obraćaju Washingtonu, a SAD zabrinut zbog 'turskog incidenta' u Siriji

Kurdski prosvjed u Siriji / Reuters
Kurdski prosvjed u Siriji / Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2018. u 16:11 2018-01-22T16:11:17+01:00

Istodobno su sirijski Kurdi pozvali međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om da »preuzme odgovornost« glede turske ofenzive na enklavu Afrin koja, kako tvrde, predstavlja »jasnu potporu« Islamskoj državi (IS)

LONDON Sirijski Kurdi pozvali su u ponedjeljak međunarodnu koaliciju na čelu s Washingtonom da »preuzme odgovornost« za vojnu operaciju turske vojske protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije, a američki državni tajnik izrazio je zabrinutost zbog »turskog incidenta« i pozvao obje strane na suzdržanost.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da Turska svoju vojnu operaciju protiv kurdske milicije u Afrinu provodi u dogovoru s Rusijom i da neće ni za korak odstupiti. Turska je u ponedjeljak granatirala ciljeve u sjevernoj Siriji i poručila da će vrlo brzo pregaziti kurdsku miliciju YPG koja kontrolira pokrajinu Afrin.

»Zabrinuti smo turskog incidenta u sjevernoj Siriji«, kazao je Tillerson za posjeta Londonu i odmah dodao da SAD »razumije i prepoznaje legitimno pravo Turske da zaštiti vlastite građane od terorističkih elemenata«.

Istodobno su sirijski Kurdi pozvali međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om da »preuzme odgovornost« glede turske ofenzive na enklavu Afrin koja, kako tvrde, predstavlja »jasnu potporu« Islamskoj državi (IS).

»Međunarodnu koaliciju pozivamo da preuzme svoju odgovornost prema našim snagama i narodu u Afrinu. Naši partneri u borbi protiv terorizma, s kojima smo zajedno vodili časne bitke za poraz terorizma vrlo dobro znaju da se turska intervencija događa kako bi se konačna pobjeda učinila besmislenom«, stoji u priopćenju Demokratskih sirijskih snaga, saveza kurdskih i arapskih boraca koje podržava Washington.

Tillerson je obje strane pozvao na suzdržanost kako bi se civilne žrtve svele na minimum i rekao da SAD razmatra što se može zajedno učiniti u pitanju legitimne zabrinutosti Turske glede vlastite sigurnosti.

Turske snage i pripadnici pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) od subote nastoje potisnuti Kurde iz Afrina, sjeverozapadne enklave, otvarajući novo bojište u sirijskom građanskom ratu.

Erdogan je najavio da je nakon Afrina na redu kurdski grad Manbidž, a Francuska je zbog turske intervencije u Afrinu pozvala na hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Broj ubijenih civila u turskoj ofenzivi u Afriku narastaohje na 18, a među žrtvama su žene i djece, rekao je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Još 23 osobe ranjene su u ofenzivi, rekao je glasnogovornik SDF-a Kino Gabriel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka