Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Zorana Mihajlović

Kasni izgradnja ceste, srbijanska ministrica seli ured na gradilište

Foto Wikimedia
Foto Wikimedia
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2018. u 13:12 2018-12-02T13:12:00+01:00

Osobno, na samom radilištu, želim se uvjeriti u sigurnost te autoceste na Koridoru 10, rekla je Zorana Mihajlović

BEOGRAD Potpredsjednica srbijanske vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je u nedjelju da će od sljedećeg tjedna preseliti svoje ministarstvo u Grdeličku klisuru kako bi osobno nadzirala završetak radova na dionici autoceste na Koridoru 10.

Poslije brojnih problema, urušavanja potpornih zidova i klizišta zbog loše izvedenih radova doveden je u pitanje još jedan u nizu probijenih rokova završetka radova na građevinski zahtjevnoj dionici kroz Grdeličku klisuru, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će, unatoč svemu, do kraja godine automobili proći tim dijelom Koridora 10.

Ocijenivši da je okončanje radova na Koridoru 10 i dijela autoceste kroz Grdeličku klisuru »najznačniji je infrastrukturni projekt Srbije u posljednjih nekoliko desetljeća«, Mihajlović je za RTS rekla da za nju kao resornu ministricu »nema prirodnijeg mjesta« osim da bude izravno na radilištu gdje se taj projekt trenutno završava.

»Sljedeći tjedan moji suradnici, državni tajnici, pomoćnici ministra i ja bit ćemo u Grdeličkoj klisuri. Tamo ćemo biti i smješteni i čitavo ministarstvo bit će izmješteno na Koridor 10, jer za nas nema važnijeg posla od tog«, naglasila je srbijanska ministrica građevinarstva i prometa Mihajlović.

Svojim dvadesetčetverosatnim angažmanom na Koridoru ona »želi pokazati koliko je Vladi Srbije značajan završetak tog projekta«, za koji kaže da je »jedno od najtežih gradilišta u ovom dijelu Europe«.

»Nije lako, ima problema, ne želim kriti, ali baš zato želim i da, koliko god mogu, svu svoju snagu uložim u njihovo rješavanje kako bismo završili ovaj povijesni posao«, rekla je Mihajlović, poručivši kako se »osobno, na samom radilištu, želi uvjeriti u sigurnost« te autoceste na Koridoru 10.

Otvarajući jednu od dionica autoceste na Koridoru 10, koncem prosinca 2015., tada kao predsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić poručio je da taj posao mora biti završen u 2017.

»Mi ovaj put moramo otvoriti u potpunosti do ožujka 2017. Poslije toga želim da udvostručimo broj putnika, da više zarađujemo od cestarina, da u objektima uz autocestu zaposlimo još ljudi«, rekao je u prosincu 2015. Vučić.
Na čelu resora prometa, građevine i infrastrukture i tada je bila ministrica Mihajlović, a premijeru Vučiću zahvalila je što ih potiče da rade brže.
»Hvala vam što ste naša potpora, što nas tjerate da ovo radimo još brže nego što svi misle da možemo i sigurna sam da 2016, početkom 2017. godine završavamo Koridor 10«, rekla je tada ministica Mihajlović.
Radovi su se u međuvremenu odužili, a jedan potporni zid na Koridoru 10 potpuno se srušio koncem kolovoza ove godine, što je u srbijanskoj javnosti nametnulo pitanja o odgovornosti za kašnjenje mnoštva infrastrukturnih projekata koje porezni obveznici iz državnog proračuna plaćaju znatno više od ugovorenih vrijednosti.
Jedan od razloga za otvorena pitanja o odgovornosti je i podatak da je samo prvobitni projekt urušenog potpornog zida na Koridoru 10 mijenjan čak 11 puta u odnosu na prvobitnu verziju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.