Zapanjujuće otkriće

KATASTROFA JE MOGLA BITI VEĆA Samo 15 minuta dijelilo je Notre Dame od potpunog uništenja

P. N.

Reuters

Reuters

Širenje vatrene stihije zaustavili su vatrogasci koji su zaslužni što plamen nije zahvatio gotičke zvonike. Još veću katastrofu spriječili su tako što su riskirajući svoje živote ostali unutar impresivne građevine stvarajući vodeni zid između vatrene stihije i dva tornja na zapadnom pročelju.



Katedralu Notre-Dame tek je 15 do 30 minuta dijelilo od potpunog uništenja, otkrile su dan nakon katastrofalnog požara u Parizu francuske vlasti. Širenje vatrene stihije zaustavili su vatrogasci koji su zaslužni što plamen nije zahvatio gotičke zvonike, piše Jutarnji.


Još veću katastrofu spriječili su tako što su riskirajući svoje živote ostali unutar impresivne građevine stvarajući vodeni zid između vatrene stihije i dva tornja na zapadnom pročelju.


“Ovo što se dogodilo moglo se predvidjeti. Nedostatak stvarnog održavanja i svakodnevne pažnje uzrok je ove katastrofe”, smatra predsjednik znanstvenog vijeća Instituta za nacionalnu baštinu Jean-Michel Leniaud.




Nakon što je objavljeno da je požar potpuno ugašen, 15-ak sati nakon što je izbio, tajnik ministra unutarnjih poslova Laurent Nunez izjavio je kako je struktura građevine spašena, ali je ostala ranjiva. Pohvalio je vatrogasce, ali i istaknuo da je sudbina katedrale bila neizvjesna.


“Spasili su zgradu, ali sve se svodilo na 15-30 minuta”, rekao je Nunez.


Dramatično otkriće o tome koliko je blizu Francuska bila da u potpunosti izgubi svoju čuvenu znamenitost procurilo je u trenutku kada policijski istražitelji ispituju radnike uključene u restauraciju Notre-Damea ne bi li došli do saznanja kako je požar izazvan,  piše Jutarnji.