Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2020.
Barikade ga dočekale

foto KAOS NA KOSOVU Vučić o kompromisima za mir: U Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2018. u 12:39 2018-09-09T12:39:00+02:00

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u nedjelju da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna, da je Slobodan Milošević bio »veliki lider, ali mu želje nisu bile realne« zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći, a sunarodnjacima je rekao da će ubuduće sve učiniti da im kompromisom s Albancima osigura najvišu razinu sloboda i civilizacijskih standarda

 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u nedjelju da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna, da je Slobodan Milošević bio »veliki lider, ali mu želje nisu bile realne« zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći, a sunarodnjacima je rekao da će ubuduće sve učiniti da im kompromisom s Albancima osigura najvišu razinu sloboda i civilizacijskih standarda. 
On je ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao kako se »danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo« i poručio da »Srbija više nema glava« koje će slati u ratove, a sunarodnjake pozvao na mir i prisebnost jer su potrebni Srbiji koja namjerava postati još razvijenija i ekonomski stabilnija.
Vučić je rekao da građanima želi omogućiti siguran život »na svojoj zemlji« i poručio da Srbi i Albanci danas ne znaju gdje su im granice »jer svi misle drukčije«.
Hoću za vas osvojiti sva prava koja ima civilizirani svijet - slobodu i sigurnost, a ako zbog toga moramo učiniti kompromise uvijek ću to uraditi, ali nemojte to zvati pogešnim imenom jer srpske sloge nema već šest stoljeća, rekao je Vučić na skupu u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić proziva KFOR zbog blokada, KFOR uzvraća da »Vučiću nitko prijeti«

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju za Radio-televiziju Srbije (RTS) da iza blokada na cesti, kojima je spriječen da posjeti kosovske Srbe u mjestu Banje, stoji službena Priština, ali kaže da je za njega bilo problematično ponašanje NATO i KFOR-a.
Vučić je rekao kako iz KFOR-a nijednog trenutka izaslanstvu Srbije nije rečeno da ne mogu ići u Banje. KFOR je u priopćenju ustvrdio da Vučiću nitko ne prijeti i da mu je sigurnost zajamčena.

»Cijela igra bila je zasnovana na tome da bi oni (KFOR) mogli, kao mala djeca, reći -mora biti kako kažu službene institucije Prištine«, ustvrdio je Vučić i rekao kako ne želi ugrožavati Srbe na Kosovu, te da je zbog togao odustao od posjeta selu Banje.
Predsjednik Srbije naglasio je kako »hladne glave« želi govoriti na mitingu u Kosovskoj Mitrovici, a beogradski mediji uoči početka tog skupa najavili su da se iz svih krajeva Kosova očekuje oko 15.000 ljudi.

Kosovo / Reuters

Vučić sunarodnjacima iz Banja: Nisam želio riskirati vaše živote

Nisam u stanju doći, ali sam još manje u stanju izložiti riziku vaše živote, poručio je u nedjelju telefonom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sunarodnjacima u kosovskom selu Banje nakon što ga je kosovska policija zaustavila u pokušaju da posjeti mjesto unatoč zabrani kosovskih vlasti nakon što je prilazne ceste blokiralo nekoliko desetaka veterana Oslobodilačke vojske Kosova.
Vučić se vratio u Kosovsku Mitrovicu gdje bi trebao održati govor na mitingu na središnjem gradskom trgu.
Vučić je za RTS rekao da je odustao od odlaska u Banje jer nije želio ugrožavati tamošnje Srbe. »Ne volim puške, mada nisam nešto uplašen, ali ja nikad narod neću pozivati na oružje«, rekao je predsjednik Srbije.
On je sunarodnjacima u Banji rekao da kosovska vlada nije željela njegov dolazak.
»Žao mi je što nisam mogao doći jer to nisu htjele prištinske vlasti«, rekao je Vučić mještanima Banje kojih se tristotinjak okupilo u središtu sela očekujući njegov dolazak.
I kosovski mediji izvješćuju o blokadi, naglašavajući da su blokade najavljene još u subotu navečer, uoči dolaska predsjednika Srbije u selo Banje.

Aleksandar Vučić

Na cesti su kamioni, postavljene su barikada od balvana i guma koje su potom zapaljene, a na cesti su i transparenti »Vučić neće proći« i »Vučiću vrati se«, navodi portal Klan Kosova.
Vučićev posjet Banjama bio je najavljen za 10 sati, a premijer Kosova Ramush Haradinaj povukao je raniju Vladinu dozvolu za Vučićev dolazak, pa je policija predsjednika Srbije zaustavila na cesti ka tom naselju.
Predsjednik Srbije u nedjelju je u Kosovskoj Mitrovici odao poštu nedavno ubijenom vođi Građanske inicijative Srbija, demokracija, pravda Oliveru Ivanoviću.
Vučić je s mjesta Ivanovićeva ubojstva, u ulici Sutjeska, poručio kako neće dopustiti »iživljavanje nad srpskim narodom«.
Gradske vlasti u Kosovskoj Mitrovici koje kontrolira Srpska lista, sestrinska stranka Vučićeve Srpske napredne stranke, u kolovozu nisu prihvatile prijedlog da ulica u kojoj je ubijen Ivanović dobije njegovo ime.
Umjesto toga, oslučili su da ime Olivera Ivanovića ponese jedna od sporednih ulica u prigradskom naselju Bošnjačka mahala.

Kosovo / Reuters

Policija zaustavila Vučića na cesti za selo Banje, Haradinaj potvrdio zabranu

Kosovska policija je u nedjelju prijepodne, slijedeći odluku kosovske vlade, na cesti Kosovska Mitrovica – Banje zaustavila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, unatoč blokadama cesta koje su organizirali veterani Oslobodilačke vojske Kosova, namjeravao posjetiti Srbe u tom većinski albanskom naselju.
Vučić se, poslije razgovora s policijskim dužnosnicima odlučio vratiti u Kosovsku Mitovicu, a prema tvrdnjama pojedinih beogradskih medija »Albanci su bili spremni za nemire s nesagledivim posljedicama«.
Srbijanski dužnosnici za incidente i blokade cesta optužuju predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija, tvrdeći da je inspirator i organizator, te da će »snositi posljedice za sve što se dogodi«.
Prosvjedu protiv dolaska Vučića u Banje pridružio se i načelnik te općine Bekim Jashari poručivši da srbijanski predsjednik u to mjesto može ući tek kad se ispriča »za počinjene zločine«.

Kosovo / Reuters

Reporter Radio-televizije Srbije (RTS) uspio se makadamskim cestama probiti do mjesta Banje gdje tristotinjak mještana tog i okolnih sela očekuju predsjednika Srbije, a RTS je objavio snimke okupljenih prosvjednika koji prekriženim rukama pokazuju dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije.
Prema izvješćima reportera beogradskih medija, Albanci su novinare gađali bocama.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je da »iza svega ovoga stoji (predsjednik Skupštine Kosova) Kadri Veseli«, te da Veseli »snosi odgovornost za sve što će se dogoditi«.
Vulin je za komercijalnu provladinu TV Pink rekao da bi incidentnu situaciju na Kosovu morao riješiti KFOR, te da je obveza mirovnih snaga da reagiraju.
»To je sve što imaju – silu. Sada se puca, pred očima cijelog svijeta, naoružani ljudi na Kosovu i Metohiji sada pucaju«, rekao je Vulin. Kosovska policija, pak, negira da je bilo pucnjave.

Kosovo / Reuters

Leksandar Vučić na Kosovu  / Reuters

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.