Pristali na ucjenu

Jordan spreman pustiti zarobljenu džihadisticu ako IS oslobodi jordanskog pilota

Hina

Reuters

Reuters

Nekoliko stotina ljudi, među kojima i članovi pilotove obitelji, okupilo se u utorak navečer ispred ureda jordanskog premijera pozivajući vlasti da udovolje zahtjevima IS-a i puste na slobodu zatočenu Al Rišavi



AMAN – Jordan je u srijedu izvijestio da je voljan izručiti Iračanku zatočenu zbog uloge u samoubilačkom napadu u Amanu 2005. ukoliko Islamska država pusti na slobodu zarobljenog jordanskog pilota.


»Jordan je spreman iz zatvora pustiti Sadžidu al Rišavi ukoliko se na slobodu pusti jordanski pilot Muat al Kasesbeh«, rekao je glasnogovornik vlade Mohamad al Momani, a prenijela državna televizija. Momani nije spomenuo japanskog taoca Kenjija Gota koji je u video snimci objavljenoj u utorak rekao da je IS Jordanu dao 24 sata za puštanje iračke militantice ili će u protivnom pilot biti ubijen.


Prioritet Jordana je zajamčiti sigurnost pilota, pripadnika jordanskog plemena koje čini okosnicu potpore hašemitskoj monarhiji, istaknuo je Momani.




Nekoliko stotina ljudi, među kojima i članovi pilotove obitelji, okupilo se u utorak navečer ispred ureda jordanskog premijera pozivajući vlasti da udovolje zahtjevima IS-a i puste na slobodu zatočenu Al Rišavi.