Afera Patria

Janša: Presuda pokazala svu bijedu slovenskog sudstva, ali i to da su lanjski parlamentarni izbori bili nelegitimni

Hina

Janez Janša

Janez Janša

Janša je izjavio da je to nova pljuska slovenskom sudstvu koje se treba temeljito reformirati



LJUBLJANA Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša, čiju je presudu na dvije godine zatvora zbog prihvaćanja obećanog mita u aferi Patria u četvrtak poništio ustavni sud odredivši novo suđenje, izjavio je u petak da je to nova pljuska slovenskom sudstvu koje se treba temeljito reformirati.


»U zatvorima su desetine krivo osuđenih siromaha, a na slobodi su oni koji su izvukli velik novac iz naših banaka, koje su onda sanirane javnim sredstvima«, kazao je Janša.


Komentirajući jučerašnju odluku ustavnih sudaca za lokalni Radio Slovenske gorice, Janša je ponovio svoje ocjene kako je presuda protiv njega bila politička, da je njemu i njegovoj stranci nanesena velika šteta jer odluka ustavnih sudaca sada dolazi prekasno, a da su njemu i ostaloj dvojici osuđenih, čije je presude ustavni sud također poništio, bila kršena ljudska prava, a osuđeni su bez dokaza.




Janša je privremenom odlukom ustavnog suda iz zatvora pušten sredinom prosinca prošle godine, a suosuđeni Ivan Črnković i Anton Krkovič iz zatvora su pušteni u četvrtak.


Janša će poslijepodne govoriti pred stotinama svojih pristaša koji su se okupili pred vrhovnim sudom, tražeći kadrovske promjene sudstvu i državnom odvjetništvu jer tvrde da je poništenje Janšine presude dokaz blamaže pravosudnog sustava.


Predsjednik vrhovnog suda Branko Masleša već je poručio da zbog poništenja Janšine presude neće odstupiti, iako su ga Janšini pristaše i odvjetnici prozivali kao najodgovornijeg za navodnu pristranost koju je sustav pokazao u aferi Patria.


Prema nekim mišljenjima, poništenjem Janšine presude nije u cijelosti otklonjena sumnja da je on dobio mito od Patrije te to treba utvrditi u ponovljenom suđenju.


S druge strane Janšini odvjetnici i politički pristaše tvrde da će novo suđenje biti samo formalnost i da su ustavni suci svojom jednoglasnom odlukom, kojom su slučaj vratili na ponovljeno suđenje, zapravo osporili samu optužnicu.


Oni ističu da je ustavni sud konstatirao teške procesne pogreške i da bi na novom suđenju Janša i suoptuženi mogli biti u potpunosti oslobođeni sumnji u roku kraćem od mjesec dana.


“Jučer je potvrđeno da su lanjski izbori bili nelegitimni”, kazao je Janša čiju je stranku na lanjskim izborima, kad je Janša pred početak kampanje počeo izdržavati dvogodišnju kaznu, pobijedila nova stranka Mire Cerara, aktualnog premijera.


Govoreći pred oko 1.000 članova svoje stranke i pristaša koji su pred zgradom suda klicali Janši i vikali da je slovensko sudstvo nepošteno, a da su mediji neobjektivno pratili sudski proces na kojemu je Janša osuđen, bivši je premijer rekao da je lani zbog “producirane” afere i “montiranog” sudskog procesa nakon kojega je zatvoren pola slovenskih birača ostalo kod kuće i da njegova Slovenska demokratska stranka nije imala priliku predstaviti svoj program za razvoj Slovenije.


Unatoč tome, kazao je Janša, vodeća oporbena stranka se u parlamentu ponaša konstruktivno i predlaže zakone koje vladajuća većina odbija iako sama ne donosi potrebne mjere i reforme.


Janša je rekao da je spreman oprostiti onima koji su ga progonili i da vidi perspektivu za Sloveniju, ali samo ako sadašnja vlada shvati da je došlo vrijeme za normalizaciju stanja, uz uvjet da se uvedu temeljite reforme u sudstvu i promijeni stanje u medijima koji su po njegovim riječima “pristrani” i ne dopuštaju da istina dođe do birača, osobito kad je riječ o postupcima na sudovima.


Janša je za dio politike i medija rekao da rade na “planskom zaglupljivanju” slovenskog naroda, te da je za trajnu društvenu normalizaciju potrebno prikazati istinu, što mogu samo neovisni “alternativni” mediji. “Danas postoji nada i znamo što nam je ubuduće činiti”, završio je Janša svoj govor u kojemu je komentirao političko i društveno stanje nakon pada svoje presude.