I Slovenija osudila bivšeg premijera

Janez Janša osuđen na dvije godine zatvora; tvrdi da je riječ o montiranom procesu

Denis Romac

Janšini suoptuženici u slučaju primanja mita prilikom kupovine oklopnih vozila finske Patrije, brigadir Tone Krkovič i poduzetnik Ivan Črnkovič, osuđeni su na 22 mjeseca zatvora



LJUBLJANA Bivši slovenski premijer Janez Janša proglašen je na Okružnom sudu u Ljubljani krivim i osuđen na dvije godine zatvora zbog primanja mita prilikom kupovine 135 oklopnih vozila finske Patrije za Slovensku vojsku, dok su njegovi suoptuženici u tom postupku, brigadir Tone Krkovič i poduzetnik Ivan Črnkovič, osuđeni na 22 mjeseca zatvora. 


Sva trojica morat će platiti i po 37 tisuća eura novčane kazne. Presuda je nepravomoćna.


Objava presude protekla je u naelektriziranoj atmosferi. Ispred suda okupili su se Janšini istomišljenici, prosvjedujući protiv “komunističkog” suda, uvjereni u nevinost svog idola, dok je preko ceste prosvjedovao puno manji broj Janšinih neistomišljenika, uvjerenih kako je Janša trebao završiti u zatvoru još prije dva desetljeća, zbog šverca oružja.




Na koncu procesa Janša je suđenje usporedio s montiranim političkim procesima poslije Drugog svjetskog rata.


Naime, Janša tvrdi da se nikada nije sastao s ljudima koji se spominju u optužnici, niti s predstavnicima finskog proizvođača oružja, te da nikad ni s kim nije o tome razgovarao, pa tako nije ni mogao prihvatiti proviziju.


Stoga smatra da su mu optužnicom prekršena ljudska prava, ali i Europska povelja o ljudskim pravima i Povelja Europske unije o temeljnim pravima.


Već ranije je najavio da će osuđujuću presudu pobijati do kraja, ako bude potrebno i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.


U istom postupku optuženi su i bivši parlamentarni zastupnik Janšine stranke Jože Zagožen i kontroverzni austrijsko-kanadski poslovni čovjek slovenskih korijena Walter Wolf, ali su njihovi predmeti izdvojeni iz postupka.


Zagožen se razbolio, dok je Wolf pobjegao u Kanadu i za njim je izdana međunarodna tjeralica.