Od 7 ujutro

Izraelska i palestinska strana pristale na kratkotrajno primirje

Hina

Neposredno prije početka 12-satnog humanitarnog primirja između Izraela i Hamasa granate ispaljene iz izraelskog tenka ubile su u subotu u Pojasu Gaze 8 Palestinaca iz jedne obitelji, priopćilo je ministarstvo zdravstva.



KAIRO  Izraelska i palestinska strana pristale su na 12-satno humanitarno primirje na zahtjev Ujedinjenih naroda (UN) koje će započeti u subotu ujutro po lokalnom vremenu čime su nastojanja da se vrati mir na to područje otišla korak naprijed.


Kratkotrajno primirje potvrdio je izraelski vojni glasnogovornik, ali je dodao da će izraelske vojne snage za to vrijeme biti na oprezu i odgovoriti bude li druga strana iskoristila vrijeme primirja za napade na izraelske obrambene snage ili civile.


Radikalna islamistička grupa Hamas pristala je na 12-satni prekid vatre što je za Reuters potvrdio njezin glasnogovornik. Glasnogovornik Sami Abu Zuhri rekao je da su se Hamas i druge militantne grupe u Gazi složile oko privremenog prekida vatre što ih je posredovao UN te da će ga poštovati.




Anonimni američki izvor izvijestio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao američkom državnom tajniku Johnu Kerryju da će Izrael početi 12-satni prekid vatre u Gazi u subotu počevši od sedam sati ujutro prema lokalnom vremenu. Dužnosnik je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara o Kerryjevoj izjavi na sinoćnjoj konferenciji za novinare da je Netanyahu spreman na gestu dobre volje.


Kerry je rekao da još uvijek postoje neslaganja oko terminologije za postizanje primirja u Gazi te pozvao na sedmodnevno humanitarno primirje tijekom muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama idućeg tjedna.


Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i egipatski šef diplomacije Sameh Šukri, koji su stajali uz Kerryja tijekom tiskovne konferencije, poduprli su poziv za prekidom borbi tijekom Bajrama.


Napori za postizanjem mira nastavljaju se sutra u Parizu gdje se sastaju ministri vanjskih poslova i diplomatski predstavnici iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske, Europske unije, Turske i Katara.


Neposredno prije početka 12-satnog humanitarnog primirja između Izraela i Hamasa granate ispaljene iz izraelskog tenka ubile su u subotu u Pojasu Gaze 8 Palestinaca iz jedne obitelji, priopćilo je ministarstvo zdravstva.


Glasnogovornik ministarstva Ashraf Al-Qidra je kazao da je 18 članova obitelji Al-Najar bilo zarobljeno u svojoj kući u selu Khuzaa istočno od Khan Younisa od četvrtka te da su mnogi drugi u današnjem granatiranju ranjeni.


Broj poginulih u Gazi je s najnovijim žrtvama narastao na 881, a većina su civili. Izrael je pokrenuo ofenzivu na Gazu 8. srpnja.