Reporteri bez granica

Izraelci zastrašuju strane novinare koji izvještavaju o Gazi

Hina

RSF je napose kritizirao glasnogovornicu izraelskog veleposlanstva u Španjolskoj Hamutal Rogel Fuchs koja je na svojoj stranici Facebooka novinarku španjolske državne televizije (TVE) u Jeruzalemu i posebnu dopisnicu iz Gaze nazvala "aktivistkinjom" u Hamasovoj službi



MADRID Španjolski ogranak organizacije Reporteri bez granica osudio je u subotu “neprestani pritisak izraelskih diplomatskih služba u Španjolskoj” na izvještavanje španjolskih medija o sukobu u Pojasu Gaze u kojem je poginulo više od 1600 Palestinaca i 63 Izraelca.


RSF je napose kritizirao glasnogovornicu izraelskog veleposlanstva u Španjolskoj Hamutal Rogel Fuchs koja je na svojoj stranici Facebooka novinarku španjolske državne televizije (TVE) u Jeruzalemu i posebnu dopisnicu iz Gaze nazvala “aktivistkinjom” u Hamasovoj službi.


“Dramatična izvješća Yolande Alvarez, počevši zlouporabom pridjeva preko režije na temelju castinga i odabira prizora koji služe interesima Hamasa jesu, ni manje ni više, nego proizvod jedne aktivistkinje”, ustvrdila je glasnogovornica.




RSF u Španjolskoj upozorava na “neprestani pritisak izraelskih diplomatskih služba u Španjolskoj na španjolske novinare i glasila”.


Ta organizacija za zaštitu medijskih sloboda tvrdi da “po svjedočenjima drugih novinara i medija, izraelsko veleposlanstvo u Španjolskoj neprestance zastrašuje španjolske novinare”.


“I drugi mediji potvrdili su taj pritisak koji se provodi u obliku kritike, telefonskih poziva i posjeta izraelskih diplomatskih predstavnika”, ističe RSF u svom priopćenju.