Ništa od pregovora

Izrael u Gazi srušio 13-katni stambeni neboder

Hina

Izraelska vojska objavila je da je u srušenom neboderu bio zapovjedni centar Hamasovih militanata, te da je 10 minuta prije napada na zgradu ispalio upozoravajuću raketu bez eksploziva



GAZA/JERUZALEM Izrael je u nedjelju nastavio sa zračnim napadima na Pojas Gaze, pošto je dan ranije svoju vojnu kampanju podignuo na višu razinu sravnivši sa zemljom 13-katni stambeni neboder nakon što je upozorio stanare da napuste tu građevinu.


Palestinski militanti također su nastavili sa sporadičnim ispaljivanjem raketa na Izrael, dok su napori tradicionalnog posrednika Egipta da se ponovno pokrenu pregovori o trajnom prekidu vatre između Palestinaca i Izraela zasad neuspješni.


U izraelskom zračnom napadu na Gazu u nedjelju ubijene su dvije osobe na motociklu, rekli su medicinski izvori, nekoliko sati nakon što je u izraelskom udaru neboder Al Zafer Tower u gradu Gazi srušen do temelja.




Riječ je o prvom takvom slučaju da je Izrael uništio tako veliku građevinu u Gazi. Neboder je napadnut dan nakon što je u palestinskom raketiranju juga Izraela ubijen jedan četverogodišnji dječak.


Dječak je pokopan u nedjelju a njegovu su pogrebu nedaleko od granice s Gazom nazočili i visoki izraelski dužnosnici.


Izraelska vojska objavila je da je u srušenom neboderu bio zapovjedni centar Hamasovih militanata, te da je 10 minuta prije napada na zgradu ispalio upozoravajuću raketu bez eksploziva.


Lokalni stanovnici tvrde da su u neboderu živjele 44 obitelji. Medicinski dužnosnici navode da je u tom napadu ozlijeđeno 17 osoba.


Egipat je u subotu pozvao Izrael i Palestince da prekinu s neprijateljstvima i vrate se pregovorima. Ipak, zasad nema nikakvih naznaka da bi se pregovori u Kairu, koji su prekinuti u utorak, mogli uskoro nastaviti.