Potonuće eura izaziva brojne katastrofične scenarije o budućnosti Europe

Iz Poljske stiže upozorenje: Europi prijeti novi rat!

Denis Romac

Poljski ministar financija smatra da Europska središnja banka mora pod hitno štampati nove količine eura ili će u Europi zavladati gospodarska kriza koja može dovesti i do rata



U slučaju raspada eurozone i gubitka golemog dijela BDP-a Europi prijeti ponavljanje povijesne gospodarske katastrofe, poput velike gospodarske krize tridesetih godina prošloga stoljeća, što bi moglo dovesti do novog rata u Europi.


Tako, naime, misli poljski ministar financija Jacek Rostowski, koji je svoje crne slutnje u ponedjeljak podijelio s čitateljima njemačkog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Prema njegovim riječima, Europa se nalazi pred »užasnim izborom«: ili će Europska središnja banka (ECB) snažno intervenirati kupovinama obveznica prezaduženih država eurozone ili će se Europa suočiti s katastrofom koja bi mogla dovesti do novog rata.


Scenarij Titanik




Dužnička kriza, procjenjuje Rostowski, neće se zaustaviti na Italiji, nego će se proširiti na ostale zemlje eurozone, pa i Njemačku.


Posljedice te krize mogle bi biti katastrofalne, upozorava poljski ministar financija, posebno apostrofirajući Njemačku budući da se njemačka kancelarka Angela Merkel suprotstavlja ideji da se zaustavi širenje krize eurozone tako da se ECB pretvori u zajmodavca koji bi prezaduženim zemljama pomogao vraćati dugove.


Drugim riječima, da se središnja financijska institucija eurozone, sa sjedištem u Frankfurtu, pretvori u štampariju eura. No, unatoč pritiscima sa svih strana njemačka kancelarka na to ne želi pristati, tvrdoglavo ustrajući na posve oprečnom modelu smirivanja tržišta i izlaska iz krize: kresanju proračunskih izdataka, reformama i drastičnim mjerama štednje. 


Ovo je već drugo katastrofično upozorenje poljskog ministra financija u samo dva mjeseca. Rostowski je u rujnu, na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, prvi put upozorio da bi kriza eurozone mogla dovesti do raspada čitavog projekta Europske unije, ali i do novih ratova, budući da je upravo Europska unija bila jedan od najvažnijih faktora održavanja mira nakon Drugog svjetskog rata.


»Ozbiljno razmišljam o nabavljanju zelene karte za svoju djecu u SAD-u«, šokirao je tada Rostowski europske zastupnike u Strasbourgu.


Politolog i utemeljitelj Centra za politološka istraživanja Anđelko Milardović smatra da postoji opasnost od radikalizacije krize u Europi, ali ipak ne vjeruje u mogućnost novog rata u Europi. Štoviše, Milardović je razradio i scenarij te radikalizacije, kojeg je nazvao »scenarij Titanik«.


Preduvjeti za takav razvoj događaja su produbljivanje financijske krize, jačanje euroskepticizma i ksenofobije.


Međutim, postoji i drugi put – put federalizacije Europske unije, koji bi Europu pretvorio u saveznu državu, poput današnje Njemačke.


No Milardović upozorava da bi i kretanje tim pravcem izazvalo snažne reakcije na drugoj strani, jer »eurosuverenisti« ne žele ni čuti za federalnu Europu, što bi pak rezultiralo novim konfliktom, premda Milardović »sumnja« da bi to moglo dovesti do novog rata.


Bombastična izjava, ali…


I politolog i analitičar Damir Grubiša smatra da je katastrofična najava novoga rata u Europi »previše bombastična« i »pretjerana«, no upozorava i kako je činjenica da bi propast eura obnovio ekonomske ratove, »a ekonomski ratovi uvijek vode i do pravih ratova«.


Propast eurozone doveo bi do ekonomske samoizolacije europskih zemalja, do njihovog zatvaranja u sebe, što bi bilo još opasnije, uvjeren je Grubiša, ako bi takav slijed događaja pratila uzavrela nacionalistička atmosfera i aktualni porast ekstremne desnice u Europi.


Sve to bi moglo rezultirati eksplozivnom mješavinom i novim konfliktom u Europi, ocjenjuje Grubiša.


Posebnu dimenziju izjavama poljskog ministra daje činjenica da Poljska trenutačno predsjeda EU, te da je Poljska iznimno nezadovoljna najavama novog preuređenja Europske unije na dvije Europe, budući da Poljska nije u skupini zemalja koje bi se snažnije integrirale iako je riječ o najvećoj novoj članici EU i jednoj od najvećih europskih zemalja, koja usto nije ni osjetila ekonomsku krizu.