Država koja drži do sebe: U maloj zemlji velika hrabrost

Island pokazao zube SAD-u: Islanđani izbacili iz zemlje agente FBI-a koji su došli istražiti WikiLeaks

Andrea Vukelić

Državni tajnik Ögmundur Jónasson sastao se s agentima i rekao im da islandska vlada neće stranoj sili dopustiti neovisne istrage u zemlji. Jónasson je zatražio da se vrate u SAD, a ministar vanjskih poslova Össur Skarphéðinsson dobio je zadatak, nakon posebnog sastanka kabineta, uložiti formalni prosvjed na ponašanje SAD-a 



Na Islandu je otkrivena još jedna afera vezana uz Wikileaks nakon što je njihov glasnogovornik Kristinn Hrafnsson na nacionalnoj televiziji RUV javno progovorio o pokušaju američkih FBI agenta da na Islandu otvore istragu, ali su istog časa – izbačeni iz države. Ovaj neobično hrabar potez isladske vlade dogodio se prije dvije godine, ali je otkriven tek prije nekoliko dana.


FBI agenti u Reykjavik su privatnim avionom stigli bez najave u kolovozu 2011., s ciljem istraživanja djelovanja WikiLeaksa u toj zemlji. Agenti su kontaktirali šefa nacionalne islandske policije i državnog tužitelja kako bi dobili pristup svim dostupnim podacima o WikiLeaksu. Državni tajnik Ögmundur Jónasson saznao je za to, sastao se s agentima i prisilio ih da napuste zemlju, a islandska vlada je tada uložila žalbu američkim vlastima, navodi Islandsbloggen.


Naime, agentima je rečeno da islandska vlada neće stranoj sili dopustiti neovisne istrage u zemlji. Jónasson je zatražio da se vrate u SAD, a ministar vanjskih poslova Össur Skarphéðinsson dobio je zadatak, nakon posebnog sastanka kabineta, uložiti formalni prosvjed na ponašanje Sjedinjenih Država.




Američka potjera za WikiLeaksom u nekoliko je navrata uključivala pojedince i tvrtke s Islanda. Išlo se toliko daleko da su američke vlasti, primjerice, od društvene mreže Twitter uspješno dobili pristupne podatke parlamentarne zastupnice Birgitte Jónsdóttir. Jónsdóttir danas odbija putovati u Sjedinjene Američke Države u strahu od uhićenja zbog svojih veza s WikiLeaksom.


Birgitta Jónsdóttir također je jedna od ljudi koji su osmislili novi zakon o medijima na Islandu, kojim će ta država postati utvrda slobode govora i zaštite izvora informacija. Prijedlog zakona još nije gotov i možda će proći godine prije nego što prođe cijelu proceduru u islandskom parlamentu.


Prošlog ljeta kartična tvrtka Valitor sudski je prisiljena ponovno omogućiti donacije WikiLeaksu, koji je preko nje primao donacije kako bi platili servere i ostale troškove. Naime, njihova usluga je nakon pritiska međunarodnih kreditnih kompanija, iza kojih su stajale Sjedinjene Države, bila ukinuta i one više nisu prihvaćale novac za donacije WikiLeaksu. Međutim, sud je prošle godine kartičare prisilio da svoju uslugu Wikileaksu ponovno omogući. Na tu se odluku sada očekuje žalba Valitora.


Islandska vlada već je prosvjedovala protiv američkih aktivnosti u Reykjaviku. Otkriveno je, primjerice, da američka ambasada nadzire ljude koji joj priđu te pokušava ometati svakoga tko fotografira njenu zgradu, iako je to potpuno legalno.