Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
24. veljače 2020.
Reakcija srbijanskog vrha

IZOSTALE ISPRIKE Premijerka Brnabić i predsjednica parlamenta Gojković osudile Šešeljev incident

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2018. u 16:41 2018-04-18T16:41:31+02:00

 Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić najoštrije su u srijedu osudile današnji incident i ponašanje Vojislava Šešelja koji je psovao hrvatsko izaslanstvo i gazio hrvatsku zastavu tijekom jutros započetog službenog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji, ali se ni u jednom priopćenju ne navode isprike za današnji događaj u srbijanskom parlamentu. 
Maja Gojković je poručila kako osuđuje »brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i izaslanstva Sabora Republike Hrvatske od narodnog poslanika Vojislava Šešelja«, nazivajući incident »nedopustivim«.

»Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva«, istaknuto je u priopćenju iz ureda predsjednice srbijanskog parlamenta.
U priopćenju se navodi kako »incidenti i provokacije te vrste, bilo da se događaju u Beogradu ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavnog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića«, ne mogu i neće dovesti u pitanje »čvrstu riješenost Republike Srbije da gradi i unapređuje dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regiji«.

Osuđujući incident koji je izazvao šef radikala i zastupnik u srbijanskom parlamentu premijerka Ana Brnabić poručila je kako to »nije ponašanje koje predstavlja Srbiju«.
»Želim ovim putem nedvosmisleno, izravno i najoštrije osuditi ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije. Pokušaj kidanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vrijeđanje članova službenih izaslanstva koja se nalaze u prijateljskom posjetu našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju«, poručila je Brnabić u priopćenju.
Ona je pozvala sve sudionike na političkoj sceni da se ponašaju »sukladno ciljevima« koje je Srbija sebi postavila u opredijeljenosti da ide naprijed i »bude primjer zemlje koja, kroz suradnju sa svima, osnažuje vlastito društvo i aktivno pridonosi razvoju sveukupnih odnosa u regiji i Europi«, navela je Brnabić.

»Srbija treba nuditi rješenja za sve izazove koje imamo, umjesto da neodgovornim ponašanjem ruši mostove koje gradimo«, naglasila je srbijanska premijerka, ocijenivši da su nedavnim posjetom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj i sastankom s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, »odnosi dvije zemlje dobili novu dinamiku«.
»Izjave svih naših dužnosnika, sastanci i potezi koji su nakon toga uslijedili dodatno su potvrdili opredijeljenost Srbije da s Hrvatskom razvijamo dobrosusjedske odnose. To je put koji smo odabrali, jer je Srbija duboko posvećena regionalnoj suradnji i postizanju stabilnosti u cijeloj regiji. Ovakvo ponašanje ne predstavlja vrijednosti Vlade Srbije i većine naših građana«, istaknula je Brnabić.

Srpska radikalna stranka je poslije incidenta, u priopćenju koje beogradski mediji nazivaju »bizarnim«, potvrdila incident i opisala kako je Šešelj gazio hrvatsku zastavu i psovao izaslanstvo Sabora RH.
Izaslanstvo Sabora jutros je započelo dvodnevni službeni posjet Srbiji koji su šefovi izaslanstava Gordan Jandroković i njegova kolegica Maja Gojković nazvali »povijesnim«.
Prema saznanjima Hine, hrvatsko izaslanstvo već se nalazi na putu za Zagreb.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.