Slovenci o Pirangateu

”Hrvatska skandal izazvala da bi kompromitirala granično rješenje koje joj nije odgovaralo”

Hina

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Arbitražni skandal i izlazak Hrvatske iz arbitražnog procesa koji u Sloveniji nazivaju špijunskom aferom u režiji hrvatskih obavještajnih službi rasplamsao je maštu različitih slovenskih komentatora



LJUBLJANA – Arbitražni skandal i izlazak Hrvatske iz arbitražnog procesa koji u Sloveniji nazivaju špijunskom aferom u režiji hrvatskih obavještajnih službi rasplamsao je maštu različitih slovenskih komentatora i forumaša, a verzije objave kompromitantnih materijala kreću se od onih da se je slovenska kontraobavještajna služba »blamirala« i pokazala nesposobnom, pa do onih koje govore o njenom trijumfu koji je doveo do slovenskog diplomatskog uspjeha, potvrđenog stajalištima EU-a i arbitražnog suda koji inzistiraju na nastavku arbitraže.


Poluslužbene ocjene Ljubljane su da je Hrvatska skandal s ilegalnim prisluškivanjem slovenskih dužnosnika namjerno izazvala kako bi kompromitirala arbitražni sporazum i granično rješenje koje je bilo na vidiku, a koje joj ne bi odgovaralo, te se tako diskreditirala u očima međunarodne zajednice.


Potvrdila je to i sinoćnja izjava Matjaža Nemeca, bliskog suradnika nekadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Boruta Pahora koji je 2009. godine s Pahorom radio na izradi arbitražnih dokumenata.




On je za treći program Slovenske televizije kazao kako je hrvatski pokušaj rušenja arbitražnog sporazuma u koji je uloženo toliko napora bio pomno planiran unaprijed, još ovog proljeća.


Po njegovim riječima, to dokazuje podatak da se afera tempirala u vrijeme kad skandal nije više mogao presudno utjecati na posjet slovenskih turista u Hrvatskoj.Po podacima slovenske turističke organizacije posjet slovenskih turista u Istri je za deset posto veći nego lani, no to se sigurno ne bi dogodilo da je afera izbila u svibnju ili lipnju, ustvrdio je Nemec.


Založio se za diplomatsku mirnoću u odnosima s Hrvatskom, ali je upozorio da je problem Hrvatske što u njoj u politici još djeluju ljudi »traumatizirani« iz 90-ih godina procesom teškog osamostaljenja Hrvatske, pa reagiraju emocionalno, a ne racionalno.


U medijima i na internet portalima u vezi s »obavještajnom aferom« pojavljuju se najfantastičnije kombinacije, od onih da Hrvatska u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova ima »duboko grlo« koje joj otkriva tajne informacije, preko potpuno suprotnih koje hvale ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i tvrde da je izveo odličan manevar svojim javnim sugestijama kako arbitražni sud s objavom presude ne bi smio čekati samo zbog rezervi glede predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.


Postoje i teorije kako su cijeli skandal upletene stare »udbaške« strukture u Sloveniji i Hrvatskoj, kako bi destabilizirale prilike u regiji ili čak dovele na vlast desnicu.


Delo: Hrvatsku bi diskreditirao izlazak iz arbitraže


Arbitražni postupak o graničnom prijeporu s Hrvatskom će se nastaviti do konačne presude, a čak i kad bi Hrvatska uspjela s nastojanjem da konačno izađe iz arbitraže, to bi je diskreditiralo u očima međunarodne javnosti, piše u subotu ljubljanski list »Delo«.


»Čak kad bi na kraju Hrvatskoj uspio konačni izlazak iz arbitraže, na hrvatsku bi se politiku gledalo kao na politiku koja je prisluškivala međunarodni sudi i razbila ga, te tako dala pljusku najuglednijim pravničkim imenima na svijetu«, navodi komentator Rok Kajzer.


Takav bi rasplet ujedno bio »dubok poraz umjerenih, prijateljskih i vjerodostojnih političara u Hrvatskoj, političara koji su se predali lažnom populizmu i nacionalizmu – za nekoliko glasova na izborima«, smatra on.


List navodi da je Hrvatska demonstrirala političko jedinstvo u diskreditaciji arbitražnog procesa i da se sve činilo »dramatičnim«, ali da je to zapravo bila »melodramatična predstava« za domaću hrvatsku javnost.


Ocijenjuje da će se arbitraža nastaviti do konačne presude jer se Hrvatska i ranije iz »dramatičnih« odluka povlačila pod političkim pritiskom EU-a i međunarodne zajednice.


»Nije doduše rečeno da će tako biti i ovaj put jer je pozicija Zagreba za nijansu jača zbog članstva u euroatlantskim integracijama. No, poruke koje su zadnjih dana dolazile iz najuglednijih sudbenih instanci i iz samog vrha EU-a tako su jasna da ih u Zagrebu nisu mogle biti neprimjetiti i ignorirati«, navodi »Delo« u svom komentaru.