Hackeri protiv Sorosa

Hackeri provalili u arhive Sorosevih organizacija: Među hackiranim fajlovima i projekti iz Hrvatske

L. T.

foto: Reuters

foto: Reuters

Među materijalom koji su hackeri učinili dostupnim, nalaze se i projekti iz Hrvatske, koje je financirala Soroseva organizacija. Uglavnom se radi o projektima koji za cilj imaju potaknuti veću izlaznost na izbore.



Više od 2.500 fajlova, iz različitih organizacija koje financira milijarder George Soros, procurilo je na internet nakon napada hackera.


Dokumente je objavila organizacija DC Leaks. Objavljeni materijali sadrže stotine internih dokumenata različitih odjela Sorosevih organizacija, među kojima je najviše materijala koji pripada Fondaciji Otvoreno društvo.


Fajlovi su grupirani u sekcije kao što su geografske regije, Svjetska banka i Ured predsjednika, i pokrivaju razdoblje od 2008. do 2016. godine. U pitanju su radni planovi, prioriteti i druge aktivnosti Sorosevih organizacija, uključujući i izvještaje o europskim izborima, migracijama i institucijama azila u Europi.




Među materijalom koji su hackeri učinili dostupnim, nalaze se i projekti iz Hrvatske, koje je financirala Soroseva organizacija. Uglavnom se radi o projektima koji za cilj imaju potaknuti veću izlaznost na izbore. Sorosevi kritičari tvrde da je u pitanju dio sveeuropske kampanje, kojom Soros pokušava utjecati na izbore u zemljama Europske unije.


Organizacija koja je objavila Soroseve dokumente, DC Leaks, tvrdi da su u arhive Sorosdevih organizacija provalili američki aktivisti, u želji da pokažu istinu o procesu donošenja odluka, odnosno o ključnim elemntima američkog političkog života. Američki stručnjaci pak tvrde da su Sorosa haskirali Rusi,. Prvi put Sorosevo Otvopreno društvo hackirano je u lipnju, a provala je prijavljena FBI-u.


U opisu Georgea Sorosa, DC Leaks navodi kako se radi u mađarsko-američkom magnatu, investitoru i filantropu.


– On vodi više od 50 globalnih i regionalnih programa i fondacija. Sorosa smatraju arhitektom i sponzorom gotovo svake revolucije ili državnog udara u svijetu u posljednjih 25 godina, navodi DC Leaks.