HDZ 1990. najavljuje obnovu pregovora, a HDZ BIH građanski neposluh

HDZ BIH zaoštrava, HDZ 1990. smiruje

Boris Pavelić

Međunarodna zajednica ignorira zahtjeve dva HDZ-a  



Politička zbrka u Federaciji BiH, izazvana sukobom oko formiranja vlasti, sve se više produbljuje, naročito nakon što je HDZ BiH neočekivano povukao zahtjev za ocjenom ustavnosti formiranja federalnog parlamenta i vlade, prekinuvši time vlastitu pravnu bitku za svoju viziju formiranja vlasti u Federaciji BiH.



Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokrenuo je u četvrtak parlamentarnu proceduru raspisivanja referenduma o Sudu i tužiteljstvu BiH, uputivši zahtjev parlamentu RS za organizacijom posebne sjednice o tom referendumu. Dodik je u Banja luci održao konferenciju za novinare, ponavljajući da su sud i tužiteljstvo BiH »instalirani samo za Srbe«, da su »neustavno i protudaytonski formirani«, te da su »voluntaristička odluka međunarodne zajednice«. Dodik očekuje da će parlament o referendumu raspravljati u sljedećih desetak dana. Bude li referendum održan, Dodik je kazao da se odluke Suda i tužiteljstva BiH neće primjenjivati u RS te da će se dužnosnici iz RS povući iz tih institucija.





Ustavni sud FBiH obustavio je u srijedu postupak utvrđivanja ustavnosti formiranja parlamenta i vlade nakon što su predsjednica FBiH u prethodnome mandatu Borjana Krišto i ministar financija u prethodnome mandatu Vjekoslav Bevanda, oboje iz HDZ-a BiH, povukli zahtjeve za ocjenom ustavnosti.


Učinili su to nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko privremeno suspendirao odluku Središnjega izbornog povjerenstva BiH, koje je proglasilo protuzakonitim izbor novoga predsjednika i dopredsjednika FBiH.


Taj postupak dvoje visokih dužnosnika HDZ-a BiH iznenadio je sve promatrače, jer je stranka time sama odustala od pravne borbe za obaranje vlasti koju smatra protuustavnom.


Sama stranka taj je postupak objasnila kao reakciju na protuzakoniti čin Valentina Inzka, čije ukidanje odluka SIP-a smatraju uzurpacijom ovlasti i pretvaranjem BiH u izravni protektorat.


Podnijeli ostavke


Osim što su povukli zahtjev za ocjenom ustavnosti, Krišto i Bevanda, zajedno s ostalim ministrima HDZ-a BiH u prethodnoj federalnoj vladi, predali su Inzku i svoje ministarske mandate.


»Visoki predstavnik je derogirao zakone BiH i mi smo svoje mandate dali njemu na raspolaganje i sada od njega očekujemo barem odgovor na to što smo mu uputili pismenim putem«, objasnio je Bevanda.


Čini se, međutim, da je potez dužnosnika HDZ-a BiH izravno štetio cilju koji je stranka željela postići.


Nova je vlada odmah proglasila da su stari ministri predali mandat, što znači da je primopredaja vlasti izvršena.


Osim toga, sada, kad Ustavni sud FBiH neće odlučivati o ustavnosti novih vlasti, teško je tvrditi da su one formirane protivno ustavu, a ostati u okviru zakona.


Predstavnici međunarodne zajednice donijeli su, također, već nekoliko odluka u korist novoformiranih vlasti, pa je jasno da »hrvatski blok« Čovića i Ljubića nije uspio zadobiti naklonost partnera bez kojega njegovi zahtjevi ne mogu biti provedeni.


Čini se da HDZ 1990. Bože Ljubića počinje to razumijevati, pa taj slabiji partner u dvostranačkome hrvatskom bloku, za razliku od Čovićeva HDZ-a, počinje iskazivati spremnost za suradnju s međunarodnom zajednicom.


Poslije susreta sa zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice Thomasom Countrymanom u srijedu navečer u Sarajevu, HDZ 1990. priopćio je da su Čović i Ljubić »izrazili spremnost da nastave razgovore oko uspostave vlasti, istovremeno pokazujući vjerodostojnost ispunjenjem vlastitih obaveze i izbora izaslanika u kantonima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ovoga i sljedećeg tjedna«.


Moguće je, dakle, da Čović i Ljubić počinju tražiti put za povratak u zakonske okvire, jer se čini jasnim da se organiziranje Hrvatskoga narodnog sabora kao provedbenog tijela hrvatskoga bojkota federalnih vlasti teško može održati u okviru zakonitosti.


Čovićev neposluh


No Dragan Čović, za razliku od Ljubićeve stranke, ustraje i najavljuje »građanski neposluh«.


»Vlast nije uspostavljena sukladno zakonu i mi nikakvu odgovornost prema njoj nemamo. Dali smo upute svima da se tako i ponašaju. To je svojevrstan građanski neposluh, jer je grubo ignorirana volja hrvatskog naroda i mnogo gore od toga, grubo je narušen ustavni poredak i zakonodavstvo BiH«, objasnio je Čović u jednom intervjuu.


Najavio je »jako puno problema u funkcioniranju vlasti na svim razinama«, dodajući kako dva HDZ-a neće formirati vlast na državnoj razini dok se ne formira zakonita federalna vlast, odnosno dok se stvari ne vrate gdje su bile prije nego što je Inzko ukinuo odluke Središnjega izbornog povjerenstva.


Svakako će biti važno što će se dogoditi na Hrvatskome narodnom saboru, koji su hrvatske stranke najavile za 16. travnja u Mostaru.


Dotad, atmosfera postaje sve napetija i nezdravija: predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, koalicijski partner SDP-a BiH i SDA, potvrdio je za naš list da je već nekoliko puta imao problema na ulici, jer ga ljudi optužuju da je izdajnik hrvatskoga naroda.