Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Locirana dva objekta

Grčka tijekom potrage za nestalim egipatskim zrakoplovom pronašla komade plastike u moru

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2016. u 8:48 2016-05-19T08:48:00+02:00

Čini se da su objekti crveni i bijeli komadi plastike i pronađeni su blizu područja gdje je ranije zabilježen signal primopredajnika zrakoplova, dodali su izvori. Po navodima agencije France Presse avion je prevozio 56 putnika među kojima jednog dječaka i dvije bebe

ATENA Grčka je fregata u potrazi za nestalim zrakoplovom EgyptAir otkrila dva velika plutajuća objekta u moru oko 370 kilometara južno od otoka Krete u četvrtak, objavili su grčki vojni izvori.

Čini se da su objekti crveni i bijeli komadi plastike i pronađeni su blizu područja gdje je ranije zabilježen signal primopredajnika zrakoplova, dodali su izvori.

Grčka državna televizija TV ERT objavila je sličnu informaciju, kazavši da su na istom području locirana dva objekta »narančaste boje«.

Zrakoplov EgyptAir na liniji Pariz – Kairo nestao je u četvrtak s radara kratko nakon što je napustio grčki zračni prostor i nekoliko minuta nakon ulaska u egipatski zračni prostor.
Egipatski ministar zračnog prometa Mohamed Hosam Kamal kazao je kako je teroristički napad vjerojatniji razlog rušenja zrakoplova od tehničkih problema. Nije bilo obavještajnih informacija vezanih uz putnike u zrakoplovu a provode se provjere, kazao je na konferenciji za novinare.

Šef ruske obavještajne agencije FSB Aleksandar Bortnikov je kazao kako se najvjerojatnije radi o terorističkom djelu, prenijela je agencija RIA. On je pozvao ruske partnere u Europi da zajedno rade na utvrđivanju identiteta odgovornih za pad zrakoplova. Nije pojasnio na temelju čega zaključuje da se radi o terorističkom činu.

Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je da se zrakoplov EgyptAira na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade srušio u Sredozemlje.

»Nažalost, podaci koje imamo potvrđuju da se zrakoplov srušio«, rekao je Hollande. »Nijedna hipoteza se ne može isključiti. Ali se isto tako nijedna ne može staviti u prvi plan«, rekao je francuski predsjednik.

Grčki ministar obrane Panos Kamenos rekao je da je Airbus A320 egipatske tvrtke imao nekoliko naglih zaokreta prije nestanka s radara.

Egipatske i grčke spasilačke službe užurbano tragaju za zrakoplovom.

»U tijeku je potraga u području u kojem je letjelica nestala«, kazao je glasnogovornik egipatske vojske.

Grčka je poslala dva zrakoplova i brod u potragu za Airbusom A320 koji se najvjerojatnije srušio pokraj grčkog otoka Karpatosa u Egejskom moru.

Grčke vlasti istražuju izjavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je rekao da je vidio »plamen na nebu« oko 130 nautičkih milja od Karpatosa.

»Dosad nismo pronašli apsolutno ništa«, rekao je Reutersu časnik grčke obalne straže.

Airbus je ranije potvrdio da je A320 u vlasništvu EgyptAira, proizveden 2003., izgubljen iznad Sredozemnog mora.

Zrakoplov je EgyptAiru iste godine kad je proizveden i dosad je sakupio 48.000 sati leta što je oko polovice preporučenog broja letova u tehničkom vijeku Airbusa A320.
Zasad nema nikakvih službenih sugestija o tome je li nestanak letjelice povezan s tehničkim kvarom ili s nekom sabotažom.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer u 23.09 sati s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280 metara.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira i Kanade.
Piloti su se javili grčkoj kontroli leta na ulasku u grčki zračni prostor, ali nisu to učinili, kao što je uobičajeno, kad su ga napuštali južno od otoka Karpatosa. Zrakoplov je potom nestao s radara. Na opetovane pozive grčke kontrole leta nitko nije odgovorio.

Kapetan zrakoplova je bio Mohamed Said Ali Šakir s više od 6000 sati leta, od čega 2000 na Airbusu.

Francuski predsjednik Francois Hollande i egipatski kolega Abdel Fatah al-Sisi dogovorili su u telefonskom razgovoru blisku suradnju u istrazi.

Obiteljima putnika koji su u zračnoj luci u Kairu čekali dolazak zrakoplova pružena je psihološka pomoć. »Ne znamo ništa. Nitko nam ništa ne govori«, rekao je jedan od muškaraca koji na aerodromu čeka inormacije o nestalom Airbusu.

Zrakoplov se srušio u more u blizini otoka Karpatosa

Zrakoplov EgyptAira, koji je u četvrtak rano ujutro nestao s radara, srušio se u more u blizini otoka Karpatosa, u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, dok se nalazilo u egipatskom zračnom prostoru, doznaje agencija France Presse u četvrtak iz grčkog civilnog zrakoplovstva.  

"Oko 3,29 sati po lokalnom vremenu, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostoru, zrakoplov je nestao s grčkih radara... Srušio se oko 130 milja od otoka Karpatosa", smještenog između Roda i Krete, naveo je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva za AFP.

Nestali zrakoplov srušio se u more, kazali su i dužnosnici egipatskog civilnog zrakoplovstva, pod uvjetom anonimnosti, dodavši da inicijalni nalazi potvrđuju da se Airbus320 nije spustio niti na jedan aerodrom.

Ranije su se pojavile informacije, koje su neki pripisali egipatskim vojnim timovima koji sudjeluju u potrazi, dok su se drugi pozivali na tvrtku EgyptAir, da je iz zrakoplova poslan poziv za pomoć, no to je kasnije opovrgnuto. 

Egipatska vojska objavila je u međuvremenu kako "nikakav poziv" nije primljen sa zrakoplova EgyptAira, koji je letio na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade, prije nego što je nestao s radara.

Stručnjaci procjenjuju da činjenica da piloti nisu imali vremena poslati poruku implicira da je u pitanju bio snažan i iznenadan incident.

Istodobno je egipatski premijer Sherif Ismail u četvrtak izjavio da je u tijeku potraga za nestalim zrakoplovom te da je još rano isključiti bilo kakvo objašnjenje nesreće, uključujući i terorizam.

"Operacije potrage su u tijeku ovoga trenutka u području u kojem se vjeruje da je bio zrakoplov u trenutku gubljenja veze", kazao je premijer novinarima u kairskoj zračnoj luci.

Upitan odbacuje li mogućnost da iza incidenta stoje teroristi premijer je kazao: "Ne možemo ništa u ovom trenutku isključiti ili potvrditi. Sve operacije potrage moraju biti zaključene tako da saznamo uzrok".

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi predsjedat će u četvrtak ujutro sastankom nacionalnog vijeća sigurnosti, navodi se u priopćenju iz njegova ureda u kojem se ne navodi izrijekom da je povod sastanka nestanak zrakoplova.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault najavio je u četvrtak da će Francuska poslati zrakoplove i brodove kako bi pomogla u potrazi za nestalim zrakoplovom u kojemu je bilo i 15 francuskih državljana. On je nakon ministarskog sastanka s predsjednikom Françoisom Hollandeom kazao da su u kontaktu s egipatskim vlastima i da je Francuska spremna poslati vojne zrakoplove i brodove u potragu, dodavši da zrakoplov mora biti pronađen.

Ministar prometa Alain Vidalies kazao je kako u zrakoplovu Airbus320 nije bilo dodatnog tereta.       

Francuska vlada sazvala izvanredni sastanak

Francuska vlada sazvala je u četvrtak ujutro izvanredni sastanak vezan uz nestanak zrakoplova EgyptAira, a za sada su sve hipoteze o nestanku zrakoplova otvorene.

Avion na letu MS804, letjelica Airbus A320, nalazio se na 11.270 metara visine te je ušao u egipatski zračni prostor kad je nestao s radara u četvrtak u 2.45 sati, napisao je EgyptAir na Twitteru.

Sve su mogućnosti spominjane u četvrtak ujutro, a prije svih mogućnost da se radilo o nesreći.

Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je u četvrtak s egipatskim kolegom Abdelom Fatahom al-Sisijem, spominjući "usku suradnju" oko utvrđivanja okolnosti nestanka leta MS804.

"Nijedna mogućnost nije odbačena", kazao je francuski premijer Manuel Valls.

Pokrenuta je potraga za zrakoplovom u kojemu sudjeluje egipatska i grčka vojska, a prema vremenskim izvješćima u trenutku nestanka zrakoplova vladale su dobre vremenske prilike.

Prema zrakoplovnoj Internet stranici FlightRadar24.com, brzina i visina na kojoj je letio zrakoplov pokazuju da je zrakoplov letio u trenutku nestanka. 

EgyptAir u svojoj floti ima 57 zrakoplova Airbus i Boeing, uključujući 15 zrakoplova Airbus A320, navodi se na internetskoj stranici airfleets.com.

Po navodima agencije France Presse, avion na letu MS804, koji je nestao s ekrana radara 48 do 64 kilometara sjeverno od sjeverne obale Egipta prevozio je 56 putnika među kojima jednog dječaka i dvije bebe, kao i sedam članova posade te tri sigurnosna časnika.

EgyptAir je objavio da je zrakoplovom upravljao pilot Mohammed Said Ali Shaqir koji ima preko 6.000 sati leta, od čega više od 2000 na zrakoplovima  Airbus A320s. Kopilot ima 2.766 sati leta, dodala je kompanija.

Foto Reuters

Na kairskom aerodromu 15 obitelji koje su čekale putnike s nestalog leta smješteno je u privatnu prostoriju i uz njih je medicinsko osoblje, naveli su dužnosnici.

List New York Times navodi čelnika egipatskih zračnih vlasti Ehaba Mohija el-Dina koji je kazao da su grčki kontrolori leta upozorili egipatske kolege da su izgubili kontakt s avionom. "Oni nisu tražili pomoć. Samo su nestali".

Zbog svojih arheoloških spomenika i turističkih odredišta na Crvenom moru Egipat je je popularna destinacija turista iz zapadnih zemalja, a u novije vrijeme i iz Rusije. No turistički sektor zemlje snažno je pogođen nakon prošlogodišnjeg rušenja ruskog zrakoplova i serije bombaških napada u zemlji.

U listopadu je ruski putnički zrakoplov srušen malo nakon polijetanja iz turističkog središta Šarm-el-Šeik na egipatskom Sinajskom poluotoku, pri čemu su poginula 224 putnika. Ruske vlasti objavile su potom da je zrakoplov srušen bombom, a teroristička organizacija Islamska država, koja djeluje na Sinaju, preuzela je odgovornost.

Rusija je, kao rezultat napada, zabranila sve izravne letove iz Egipta, što je bio ozbiljan udarac turističkom sektoru zemlje koji se posljednjih godina u velikoj mjeri oslanjao na ruske turiste.

U ožujku je čovjek opremljen lažnim pojasom s eksplozivom prisilio zrakoplov EgyptAira da sleti na Cipar. Po dolasku u zračnu luku Cipra Larnacu, "psihološki nestabilan" muškarac je oslobodio veliki dio putnika a potom se predao bez otpora nakon šest sati pregovora.

Posljednji incident s fatalnim ishodom u kojem se radilo o zrakoplovu egipatske zrakoplovne kompanije dogodio se u svibnju 2002. kada je Boeing 737 udario u brdo približavajući se aerodromu u Tunisu, a tom je prilikom poginulo 14 osoba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.