Odluka o budućnosti

Grci glasuju na referendumu; Cipras pozvao narod da uzme sudbinu u svoje ruke

Hina

Reuters

Reuters

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je nakon što je u nedjelju glasovao na referendumu da »nitko ne može zanemariti poruku odlučnosti nekog naroda da uzme sudbinu u svoje ruke«



ATENA Grčka u nedjelju odlučuje o svojoj budućnosti i sudbini prve vlade radikalne ljevice u EU, na referendumu koji će ujedno biti »da« ili »ne« sadašnjem funkcioniranju europskih institucija.


Gotovo 10 milijuna grčkih birača počelo je glasovati nakon što su birališta otvorena u 7 sati po lokalnom vremenu.


Zadnja četiri objavljena ispitivanja mnijenja ne obećavaju pobjedu nikome. Tri ispitivanja daju prednost »da«, jedno »ne«, ali s prednošću od najviše 1,4 poena.




Do referenduma dolazi nakon pet mjeseci u konačnici neuspješnih pregovora između grčke vlade, koju je krajem siječnja formirala radikalna ljevica Sirize Aleksisa Ciprasa, i vjerovnika EU, MMF i ECB.



 Grčka želi sklopiti sa Švicarskom sporazum o poreznoj amnestiji za Grke koji imaju novac na računima u toj zemlji, što bi joj moglo omogućiti da dođe do svota koje joj posebno trebaju u ovom trenutku, po švicarskom tjedniku.Po tekstu koji predlaže Atena amnestiralo bi se one koji su ilegalno položili kapital u Švicarskoj, u zamjenu za plaćanje 21 posto na cjelokupan neprijavljen iznos, po NZZ am Sonntag koji citira »dobro obaviještene izvore«.Grčka vlada predvođena lijevom strankom Sirizom obećala je da će se suočiti s poreznom pronevjerom.Procjene o iznosima koje su Grci položili u Švicarskoj variraju od dvije milijarde do 200 milijarde eura.Glasnogovornik švicarskog ministarstva financija potvrdio je da je Atena dala novi prijedlog ali nije naveo druge detalje.


Oni su Grčkoj od 2010. godine odobrili 240 milijarda eura pomoći ili obećanja o posudbi ali ništa nisu isplatili unazad gotovo godinu dana jer vlada odbija zauzvrat pristati na reforme koje smatra socijalno prezahtjevim.


Nakon bezbroj neuspjeha u pregovorima, Cipras je usred noći 27. lipnja najavio referendum koji u nedjelju postavlja pitanje tim nerazumljivije što Grčka više nije pod nikakvim programom pomoći od 30. lipnja navečer.


»Treba li prihvatiti plan sporazuma Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda podnesen na Euroskupini 25. lipnja?«


 Birači su mogli konzultirati taj financijski plan, vrlo složen, samo na internet stranicama.



Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je nakon što je u nedjelju glasovao na referendumu da »nitko ne može zanemariti poruku odlučnosti nekog naroda da uzme sudbinu u svoje ruke«.Vidno odlučan da ukloni zabrinutost neodlučnih, njih više od 10 posto, oko toga hoće li zaokružiti »ne«, dok su »da« i »ne« vrlo blizu u ispitivanjima, Cipras je došao u glasački ured posebno opušten i nasmiješen.Putem su mu brojne osobe vikale »oxi« (ne) kao znak ohrabrenja.


Čini se da se prvotno Ciprasova vlada nadala da će zahvaljujući »ne« koji bi najmanje polovicu Grka svrstao iza nje, moći jednostavno snažnije nastupiti na pregovorima. No vjerovnici su se odlučili za dramatiziranje rasprave.


Neki se bez sumnje nadaju, kao što je priznao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, da će konzultacije pružiti priliku da se okonča s »erom Sirize« i opasnošću od zaraze prosvjedovanja na druge zemlje u EU.


Kako bi naveli na »da«, predstavljaju »ne« kao ekvivalent izlazu Grčke iz eura kojemu je privrženo 74 posto Grka, po ispitivanju objavljenom u petak, nasuprot 15 posto njih koji bi se rado vratili na drahmu.


Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro oslabio drugi tjedan zaredom zbog bankrota Grčke i nesigurnog ishoda referenduma o sudbini te zemlje u eurozoni.


Tečaj eura pao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 0,45 posto, na 1,1115 dolara, a u nekoliko je navrata zaronio i ispod razine od 1,10 dolara.


U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, oslabio 1,3 posto, pa mu je cijena skliznula na 136,50 jena.