Izbjeglička kriza

Gostoprimstvo: Madrid i Barcelona stvaraju mrežu gradova za pomoć izbjeglicama

Hina

Reuters

Reuters



MADRID – Madrid je u utorak objavio da se pridružuje Barceloni u uspostavi »mreže gradova« kako bi se pomoglo stotinama tisuća izbjeglica koji trenutačno stižu u Europsku uniju.


Ova dva grada u kojima je nakon zadnjih izbora na vlasti ljevica, kritizirala su način na koji španjolska vlada pristupa izbjegličkoj krizi.


Gradska uprava Barcelone objavila je da se sastala s mjesnim nevladinim organizacijama kako bi organizirala upis izbjeglica koji pristižu u grad i smjestila ih u »brojnim obiteljima u Barceloni« koji su ponudili »gostoprimstvo izbjeglicama«.




»Barcelona želi uspostaviti mrežu gradova za prihvat izbjeglica kako bi se udruženo uhvatili ukoštac s tom krizom«, ističe taj katalonski grad u priopćenju.


Gradska uprava Madrida objavila je pak da se pridružuje toj inicijativi koju je Barcelona pokrenula 29. kolovoza. »Gradska uprava se pridružuje mreži gradova koji prihvaćaju izbjeglice na prijedlog Barcelone i ovih dana će predložiti načine i mjere za rješavanje tragedije koju proživljavaju izbjeglice«, navodi se u priopćenju grada Madrida.


Konzervativni španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u utorak da je njegova zemlja, koja ima gotovo 47 milijuna stanovnika, ove godine voljna primiti nešto više od 2700 izbjeglica.


Rajoy je ipak rekao da je spreman ponovo razgovarati o broju izbjeglica koje bi Španjolska mogla prihvatiti, dajući na znanje da se njegovo stajalište može promijeniti.Svjetska organizacija za migracije (IOM) navodi da je od početka godine do 24. kolovoza 2166 ljudi pokušalo ući u Španjolsku morem. Druge dvije mediteranske zemlje, Grčka i Italija, zabilježile su rekordan priljev izbjeglica: 157.000, odnosno 107.000 ljudi.