Nemirno u Afganistanu

Gnjev i prosvjedi u Kabulu nakon atentata u srijedu

Hina

REUTERS

REUTERS

Prosvjednici su se okupili oko mjesta eksplozije i skandirali slogane protiv vlade i »Smrt talibanima«, na što je policija bila prisiljena odgovoriti pucnjevima u zrak i vodenim topovima jer su neki prosvjednici pokušali probiti sigurnosni kordon



Afganistanska policija pucala je u zrak i koristila vodene topove u petak kada se više desetaka gnjevnih prosvjednika nezadovoljnih stanjem sigurnosti u zemlji uputilo prema predsjedničkoj palači u Kabulu, dva dana nakon smrtonosnog atentata u glavnom gradu Afganistana.


Napad kamionom bombom u kojem je ubijeno najmanje 90 osoba i više stotina je ranjeno u diplomatskoj četvrti afganistanskog glavnog grada, koja bi trebala biti strogo zaštićena, najgori je atentat u Kabulu nakon 2001. godine.


Prosvjednici su se okupili oko mjesta eksplozije i skandirali slogane protiv vlade i »Smrt talibanima«, na što je policija bila prisiljena odgovoriti pucnjevima u zrak i vodenim topovima jer su neki prosvjednici pokušali probiti sigurnosni kordon.




»Naše sestre i braća su poginuli u krvavom napadu u srijedu, a naši čelnici ne čine ništa da prekinu krvoproliće«, optužila je jedna aktivistica civilnog društva tijekom skupa i dodala da oni žele pravdu i da počinitelji budu kažnjeni.


Afganistanske obavještajne službe optužuju skupini Hakani, oružanu skupinu povezanu s talibanima koji su izveli brojne atentate na strane i lokalne snage u Afganistanu, da su počinitelji atentata u srijedu.


Talibani odbacuju bilo kakvu upletenost u atentat.


Afganistanski predsjednik Ašraf Gani bi mogao uskoro potvrditi naredbu pogubljenja 11 talibanskih zatvorenika i pripadnika skupine Hakani kao mjeru odmazde za napad.Još se brojne osobe smatraju nestalima nakon napada, a medicinske vlasti upozoravaju da se možda nikada neće utvrditi točan broj stradalih.