Prvih 100 dana novog socijalističkog predsjednika Francuske

Francois Hollande – predsjednik koji Europi pokazuje da može drugačije

Denis Romac

Hollande se nedavno oštro suprotstavio najavi grupe PSA Peugeot Citroën da će do 2014. godine ugasiti 14 tisuća radnih mjesta, od čega 10 tisuća u Francuskoj – automobilski div stavljen je pred ultimatum: ili očuvanje radnih mjesta ili ništa od državnih financijskih injekcija! 



U noći kada je izabran za predsjednika Francuske, Francois Hollande se u Pariz dovezao u Renaultu Scenicu, a po useljenju u Elizejsku palaču novi je predsjednik Pete Republike za predsjedničko vozilo odabrao za dosadašnje francuske standarde neuobičajeno skromni Citroënov hibridni model DS5. Njegov prethodnik Nicolas Sarkozy, čuven po uživanju u svakovrsnom luksuzu, u svojoj je čeličnoj ergeli imao višestruko skuplje modele blindiranih Peugeota, Citroëna ili Renaulta. 


  Prodana službena vozila


Novi je predsjednik odmah na početku svoje vladavine želio pokazati kako je on drukčiji predsjednik, običan i normalan, kao što je i obećao u predizbornoj kampanji, pa je tako na dopust otputovao redovnom linijom vlakom, dok je Sarkozy ljetovao u luksuznim vilama svojih bogatih sponzora. 


   Hollande je vratio i tjedne televizijske intervjue, što ih je uveo Francois Mitterrand, a Sarkozy ukinuo, pokazavši i na taj način da želi biti predsjednik drugog kova u odnosu na svog prethodnika. No, Hollande je u svojih 100 dana donio i neke druge važne odluke, čime je odgovorio svojim kritičarima koji ga optužuju da mu zbog brojnih antisarkozijevskih gesta ponestaje snage za istinsku novu politiku. Tako je ukinuo sva službena vozila, a ušteđenih 345 milijuna eura planira investirati u istraživačke institute i zapošljavanje 2560 nezaposlenih mladih znanstvenika i istraživača. 




   Odbio je upisati zlatno fiskalno pravilo o ograničavanju zaduživanja u francuski ustav – jer riječ je o pravilu samo za nekoliko godina, a ustav je zauvijek – a najbogatijima, čiji prihodi na godinu prelaze pet milijuna eura, povisio je porez na 75 posto, ne hajući za najave kako će se francuski bogataši, sa svojim poslovima, masovno preseliti u London. S tim prihodima, bez intervencija u državni proračun, Hollande planira zaposliti 60 tisuća mladih obrazovanih Francuza s burze, od čega jedan dio otpada na zapošljavanje učitelja i profesora u državnim školama. Hollande je ukinuo pomoć Crkvi u visini 2,3 milijarde eura, a s tim novcem planira izgraditi 4500 vrtića i 3600 osnovnih škola! 


   Hollande je obećao u cijelom petogodišnjem mandatu otvoriti 300 tisuća tzv. radnih mjesta budućnosti, od čega 150 tisuća u sljedeće dvije godine. Država će subvencionirati 75 posto troškova za mlade od 16. do 25. godine od jedne do tri godine, jer 400 tisuća Francuza tih godina danas je bez posla. Riječ je o projektu koji će državu koštati milijardu i pol eura, i od kojeg Francuzi puno očekuju. Posebno u siromašnim predgrađima velikih gradova gdje žive Francuzi useljeničkih korijena, u kojima je u vrijeme Sarkozyja bjesnila pobuna mladih nezadovoljnika. 


   Tu su i brojne druge mjere: porezne olakšice za kulturne djelatnosti, dotacije poduzetništvu i bankama koje kreditiraju gospodarstvo, novi porez na financijske transakcije bankama koje se bave financijskim špekulacijama, olakšice za samohrane majke, ukidanje državnih dotacija medijima, časopisima i medijskim kućama, smanjenje plaća državnim službenicima i zastupnicima za 25, odnosno 33 posto, a onima koji zarađuju više od 800 tisuća eura godišnje i za 40 posto! Ušteđeni novac ide za socijalu. 


   Hollande se nedavno oštro suprotstavio neugodnoj najavi grupe PSA Peugeot Citroën da će do 2014. godine ugasiti 14 tisuća radnih mjesta, od čega 10 tisuća u Francuskoj, što je šokiralo novu francusku vladu. No Hollande je u ovom slučaju pokazao da poput Angele Merkel u Njemačkoj i Baracka Obame u Americi neće skrštenih ruku promatrati propadanje francuske industrije. Francuski automobilski div stavljen je pred ultimatum: ili očuvanje radnih mjesta ili ništa od državnih financijskih injekcija! 


Proračun – najveći izazov


Brojne druge zadaće – poput ostvarenja krupnih predizbornih obećanja, smanjenja nezaposlenosti, posebno među mladima, gospodarskog rasta, industrijalizacije… – Hollandea tek čekaju. I to u nimalo jednostavnoj situaciji, uoči donošenja proračunskog rebalansa, kojim planira proračunski deficit smanjiti ispod 4,5 posto, kako bi očuvao ugroženi francuski kreditni rejting. 


   Golemo razočaranje izazvala je, međutim, Hollandeova politika prema Romima, koja je ovih dana nastavila Sarkozyjevu politiku »čišćenja« nezakonitih romskih naselja, od Lillea i Lyona do Pariza, a koja je svojedobno izazvala burne kritike Bruxellesa i organizacija za ljudska prava. Iako je Hollande prije izbora žustro kritizirao Sarkozyjevu politiku prema Romima i obećao da neće rušiti njihova nezakonita naselja, nego da će potražiti »alternativna« rješenja, sada se na račun socijalista čuju kritike da se Hollande zapravo »inspirirao Sarkozyjevom sigurnosnom politikom«. Upravo je Sarkozy, naime, romsko pitanje tretirao kao sigurnosno. 


   Iako će karakter većine ocjena Hollandeovih prvih 100 dana u Elizejskoj palači ovisiti dolaze li s lijeva ili s desna, nesumnjivo je da je Hollande na početku svoje vladavine povukao mnoge poteze koji bude nadu da surova europska politika rješavanja dužničke krize i spašavanja bankarskog sustava na račun javne potrošnje i socijalnih prava građana ipak ima alternativu.