Smanjenje zagađenja

Fotografije iz Svemira pokazuju da koronavirus ima i neke pozitivne učinke po planet Zemlju

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot NASA

Foto Screenshot NASA



Satelitske fotografije pokazuju značajan pad zagađenja zraka iznad Kine, nakon što je epidemija koronavirusa dovela do pada industrijske proizvodnje i smanjenja putovanja.


NASA navodi kako je do ove promjene, vidljive i iz Svemira, došlo i zbog usporavanja ekonomije, do kojeg su dovele mjere uvedene zbog suzbijanja koronavirusa.


U svakom slučaju, vidljivo je da su se razine dušikova dioksida, koji nastaje izgaranjem u vozilima elektranama i tvornicama, spustile, nakon uvođenja karantene u cijeloj regiji oko grada Wuhana, iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.




Znanstvenici su ranije otkrili da je koronavirus u Kini u samo dva tjedna sredinom veljače izbrisao najmanje četvrtinu emisija stakleničkih plinova.


Zatvaranje tvornica i naputak građanima da ostaju u domovima doveli su do naglog pada u izgaranju fosilnih goriva, procesa koji je najveći proizvođač stakleničkih plinova.


Pad zagađenja najprije je uočen oko Wuhana, no trend se ubrzo proširio na cijelu Kinu.


NASA-ina istraživačica Fei Liu napominje da je ovo prvi put da je vidjela ovako dramatičan pad zagađenja na tako velikom području, uzrokovan određenim događajem. Pad razine dušikova dioksida zabilježen je i tijekom globalne recesije 2008. godine, no tada je do smanjenja zagađenja došlo postupno.