Premalo uredničke odgovornosti

Financial Times osudio napad, ali uz kritiku: Tiskovine koje se žele boriti za slobodu provocirajući muslimane su obične budale

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Uredništvo Financial Timesa u aktualiziranom tekstu nakon toga je bezrezervno poduprlo Charlie Hebdo



Urednik lista Financial Times kritizirao je neposredno nakon terorističkog napada na uredništvo francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo njegovu uređivačku politiku, a nakon reakcija čitatelja list je aktualizirao komentar i dodatno pojasnio stajališta svoga suradnika.


U komentaru objavljenom nedugo nakon terorističkog napada na ured francuskog tjednika Charlie Hebdo, urednik u Financial Timesu Tony Berber napisao je: “Francuska je zemlja Voltairea, no kod Charlie Hebdoa bilo je premalo uredničke odgovornosti”.


“Ovdje nema opravdanja za ubojstva koja treba kazniti i ne insinuiram da se sloboda izražavanja ne bi trebala primjenjivati kod satiričnog prikaza vjere. Želim reći da bi u tiskovinama poput Charlie Heboda trebalo biti zdravog razuma. Takve tiskovine žele se boriti za slobodu provocirajući muslimane, a zapravo su obične budale”.




Na njegov tekst ubrzo su s ogorčenjem reagirali brojni korisnici društvenih mreža, tražeći njegovu ostavku.


Uredništvo Financial Timesa u aktualiziranom tekstu nakon toga je bezrezervno poduprlo Charlie Hebdo i načela slobode izražavanja. “Krvavi napad (…) može potaknuti najdublje gađenje”, piše list.