Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
17. siječnja 2019.
Trogodišnja potpora

Eurozona odobrila treći program pomoći Grčkoj

Autor:
Objavljeno: 14. kolovoz 2015. u 23:24 2015-08-14T23:24:00+02:00

Trogodišnji program pomoći, treći u zadnjih pet godina, moraju još odobriti nacionalni parlamenti nekih država članica, uključujući njemački Bundestag

Ministri financija eurozone odobrili su u petak treći program pomoći Grčkoj vrijedan 86 milijarda eura, kazali su europski diplomati.

"Današnji dogovor uklonit će neizvjesnost koja već predugo visi nad tom zemljom i eurozonom", rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, dodajući da će dogovor "stvoriti nova radna mjesta i obnoviti gospodarski rast."

Trogodišnji program pomoći, treći u zadnjih pet godina, moraju još odobriti nacionalni parlamenti nekih država članica, uključujući njemački Bundestag.

Grčki parlament prihvatio ga je u petak ujutro.

Program predviđa dalekosežne gospodarske i socijalne reforme - reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava, liberalizaciju tržišta, privatizaciju, reformu javne uprave, suzbijanje porezne evazije, jačanje financijskog sustava i proračunske ciljeve kako bi se smanjio dug. Napredak će se ocjenjivati svaka tri mjeseca i program će se shodno tome prilagođavati.

Grčka u četvrtak mora platiti ratu duga ECB-u od 3,2 milijarda eura. U slučaju da joj pomoć do tada ne bude dostupna, postoji mogućnost da joj se odobri kredit za premošćivanje.

Nekoliko ministara financija tražilo je da MMF bude uključen u program, smatrajući njegovu tehničku potporu ključnom za provedbu reformi.

MMF je sudjelovao u prethodnim programima pomoći Grčkoj, kao i u pregovorima o novom programu, ali čeka odluku o ublažavanju grčkog duga prije nego odluči hoće li se uključiti.

O tome se, međutim, neće razgovarati do listopada, tek kada se program pomoći provede, što je "pomalo kvaka 22", rekao je finski ministar financija Alexander Stubb.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka