Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Internetska prodaja

Europski potrošači u borbi s kineskim divom: "Alibaba ne poštuje naše propise"

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2019. u 19:13 2019-05-17T19:13:00+02:00

Šest europskih potrošačkih udruga u petak je objavilo da su od regulatora matičnih zemalja zatražili pokretanje istrage o nezakonitim praksama tvrtki koje koriste platformu kineskog diva za internetsku prodaju Alibaba AliExpressa.

Kupci u europskim zemljama imaju pravo vratiti robu najkasnije dva tjedna od kupnje i u jamstvenom listu dobivaju jasne informacije o minimalno dvogodišnjem jamstvenom periodu. Platforme koje ugošćuju neovisne prodavatelje katkad pak imaju teškoća s ispunjavanjem takvih standarda.

Udruge za zaštitu prava potrošača u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu i Španjolskoj zatražile su od matičnih regulatora da istraže poslovne prakse AliExpressa koji uglavnom ugošćuje kineske prodavatelje.

»Ako želi trgovati na europskom tržištu, Alibaba mora poštivati ovdašnje propise. O tome se ne može pregovarati«, rekla je Sandra Molenaar, čelnica nizozemske potrošačkog udruženja Consumentenbond.

Iz tog su nizozemskog udruženja također istaknuli da AliExpress-ovi uvjeti poslovanja primoravaju potrošače da u slučaju spora idu na arbitražni sud u Hong Kongu, dok im pravila EU-a omogućuju da se obrate sudovima u matičnim zemljama.

Francuska potrošačka skupina UFC-Que Choisir izvijestila je pak da francuski kupci ne dobivaju dokumentaciju na francuskom jeziku.

Francuski ured za suzbijanje prijevara DGCCRF poručuje da je ozbiljno shvaća pritužbe, a isti odgovor dali su i iz AliExpressa.

»Pažljivo ćemo razmotriti pristigle pritužbe i spremni smo se uključiti u razgovore s Europskom komisijom i nadležnim vlastima«, izjavili su za AFP iz kineske kompanije za internetsku prodaju.

»Poštujemo prava potrošača i vrlo smo obzirni prema njihovoj zabrinutosti«, naglašavaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.