Nastavljen trend

Europska unija lani izdala preko dvije tisuće upozorenja: Među opasnim proizvodima najviše igračaka

Irena Frlan Gašparović

Foto ilustracija arhiva NL

Foto ilustracija arhiva NL

Hrvatska je lani u sustav EU-a poslala sedam obavijesti, od kojih su se tri odnosile na igračke, a po dvije na namještaj i upaljače



ZAGREB U Europskoj uniji lani je izdano upozorenje za više od dvije tisuće opasnih proizvoda, najviše za igračke te odjeću, tekstil i modne artikle. Prema izvješću Europske komisije, kroz zajednički sustav brzog uzbunjivanja u 2015. godini zabilježena su 2.072 upozorenja, od čega se više od jedne četvrtine odnosilo na igračke. Time je nastavljen trend iz prošlih godina, kada su igračke također bile na prvome mjestu.


»To nije iznenađujuće: igračke se proizvode za djecu i moraju biti u skladu s najvišim sigurnosnim zahtjevima«, istaknula je u uvodu izvješća povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova. Izvješće pokazuje da je Hrvatska lani u zajednički sustav poslala sedam notifikacija, od kojih su se tri odnosile na igračke, a po dvije na namještaj i upaljače. Najveći broj obavijesti poslale su Španjolska, Mađarska, Njemačka, Velika Britanija i Bugarska – zajednički, gotovo polovicu svih upozorenja.


Ovisno o vrsti uočenog rizika, mjere koje se poduzimaju mogu biti različite, od povlačenja proizvoda s tržišta do blažih korektivnih mjera. Mjere mogu narediti nadležna državna tijela, ali ih često poduzimaju i sami proizvođači, uvoznici ili distributeri.




»Kad je riječ o vrstama opasnosti, 2015. je najčešće upozoravano na kemijsku opasnost, a zatim na opasnost od ozljeda, koja je bila prva na popisu upozorenja u prethodnom izvješću. Kemijske opasnosti na koje je 2015. najčešće upozoravano povezane su s proizvodima kao što je modni nakit od štetnih teških metala poput nikla i olova te s igračkama koje sadržavaju ftalate«, navodi Komisija u priopćenju.


Prema podacima Komisije, prva zemlja podrijetla proizvoda zabilježenih u europskom sustavu brzog uzbunjivanja i dalje je Kina. No, Komisija podsjeća i da »EU najviše uvozi iz te zemlje«. Kina surađuje s EU-om, odnosno svako upozorenje o proizvodu podrijetlom iz Kine šalje se kineskim upravnim tijelima, navodi Komisija, kako bi ona mogla problem rješavati izravno s proizvođačem ili izvoznikom. Jedan od problema koje primjećuje Komisija je i to što se sve više proizvoda kupuje na internetu izvan EU-a, pa Komisija nastoji poboljšati sustav brzog uzbunjivanja »kako bi se uključivao i taj aspekt«.