Hitan dogovor

Europska komisija poziva na rješenje zdravstvenih pitanja izbjeglica

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



RIGA – Europska komisija u utorak je pozvala države članice EU da što hitnije pronađu odgovor na zdravstvene rizike koji se javljaju s priljevom izbjeglica u Sredozemlje, a to se odnosi i na premalen broj bolnica i njihov nedostatan kapacitet.


Tražimo što hitniji dogovor s obzirom na broj izbjeglica koji stižu i često iznimno loše zdravstveno stanje migranata i tražitelja azila koji se uspiju domoći Europe, rekao je dužnosnik odjela za zdravstvo Europske komisije Ladislav Miko na konferenciji za novinare u Rigi.


Od država na koje se to najviše odnosi – Italije, Malte, Grčke i Cipra, Komisija je zatražila da iznesu svoje najhitnije potrebe. O tom je pitanju danas raspravljao odbor za zdravstvenu sigurnost.




Miko je kazao kako prisutne ministre pozvao da sugeriraju načine koji bi omogućili suočavanje s konkretnim potrebama navedenih zemalja te je istaknuo potrebu da se to hitno realizira.


Uz »sanitetsku opremu, logističku potporu i cjepiva« EU mora razmotriti i mogućnost smještaja izbjeglica u bolnice, ali ne nužno u zdravstvene ustanove zemalja u koje su oni stigli. Često je riječ o dehidriranim, izmučenim, ozlijeđenim, iscrpljenim i bolesnim ljudima, podsjeća Miko.


Kapacitet bolnica prihvatnih zemalja nije predviđen za primanje u roku od samo nekoliko dana stotina ljudi kojima je potrebna liječnička pomoć i medicinska njega. Na mogućnosti bolničkog transfera osobito je inzistirao Cipar, kazao je latvijski ministar zdravlja Guntis Belevics čija je zemlja predsjedavateljica EU-a. Sa sličnim je problemom suočena i Grčka čiji zdravstveni sustav vrlo loše funkcionira nakon petogodišnjih mjera štednje.


EU će u četvrtak održati izvanredan summit kako bi se što hitnije reagiralo na tragediju koju proživljavaju ilegalni doseljenici nakon niza brodoloma koji su zaredali u Sredozemlju i u kojima su se utopile stotine ljudi.