Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Blagdanski duh

Europol objavio kalendar sa slikama najtraženijih kriminalaca, na popisu su i - dva Hrvata

Screenshot
Screenshot
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2016. u 9:04 2016-12-06T09:04:39+01:00

Među traženim kriminalcima su i Hrvat Marjan Vidović (64), dugogodišnji direktor Štedionice za obnovu i razvoj, te serijski pljačkaš banaka Bojan Dragičević (35), hrvatski državljanin iz Banja Luke

Blagdanski duh zahvatio je i Europski policijski ured (Europol) koji je na internetu objavio adventski kalendar na kojem svaki dan do Božića predstavlja jednog od najtraženijih europskih kriminalaca.

»Počevši od 1. prosinca, 23 dana zaredom objavljivat ćemo jednog bjegunca iz neke države članice svaki dan«, rekao je glasnogovornik Europola Gerald Hesztzera za France Presse.

Tražena osoba bit će istaknuta na društvenim medijima uključujući Europolove profile na Facebooku i Twitteru taj dan, rekao je.

Svi kriminalci o kojima je riječ osuđeni su za teška kaznena djela kao što su ubojstva, otmice, terorizam i krijumčarenje droge, a trenutačno se nalaze u bijegu pred zakonom, dodao je.

»Svi ti kriminalci su u bijegu, bježeći pred odgovornošću i kaznom«, rekao je.

Prvo lice na kalendaru bio je austrijski bjegunac Tibor Foco (60), tražen zbog ubojstva prostitutke u ožujku 1996. godine. Osuđen na doživotni zatvor, Foco je pobjegao iz zatvora 1995. dok je bio na privremenoj slobodi radi studija, navodi Europol, koji nudi nagradu od 2900 eura za informacije o njegovu boravištu.

Među traženim kriminalcima su i Hrvat Marjan Vidović (64), dugogodišnji direktor Štedionice za obnovu i razvoj, te serijski pljačkaš banaka Bojan Dragičević (35), hrvatski državljanin iz Banja Luke, i Slovenac Darjan Ješovnik (31), krijumčar droge, najtraženiji bjegunci hrvatskog pravosuđa.

Otkako je Europol u siječnju na internetu objavio popis najtraženijih europskih kriminalaca, uhićeno ih je 24, od kojih devetorica zahvaljujući kampanji u medijima i dojavama javnosti.

»Nadamo se da ćemo ljudima 24. prosinca moći dati lijep poklon i uhititi neke od tih bjegunaca«, rekao je glasnogovornik Europola.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.