Aso riga vatru

Erupcija vulkana u Japanu izazvala otkazivanje letova

Hina

Planina Aso dio je 47 vulkana pod nadzorom, na 110 aktivnih koliko ih ima Japan. Trenutno je na razini uzbune 2 koja znači da se ne smije približiti na manje od kilometar od kratera, područja gdje se treba pribojavati razbacanog kamenja



 TOKIO – Iznenadna erupcija vulkana Aso, na jugozapadu Japana, primorala je japanske zračne kompanije na otkazivanje letova, doznaje se u četvrtak u Japan Airlinesu i ANA Holdingsu.


Japan Airlines je već otkazao najmanje 12 letova iz zračne luke Kumamoto, najbliže vulkanu probuđenom prvi put nakon 1995., s tim da dio letova opslužuje tvrtka Jetstar Japan. Dolazni letovi su također gotovo svi otkazani.


ANA navodi na svojoj internetskoj stranici da su “osim nekoliko letova, brojni otkazani na odlasku i dolasku u zračnu luku Kumamoto”. Na deset letova na relaciji Kumamoto-Tokyo Haneda predviđenih ovog četvrtka, sedam ih je otkazano.




Vulkan Aso eruptirao je u utorak.


Smješten u prefekturi Kumamoto, na otoku Kyushu, vulkan je počeo izbacivati pepeo do visine od 1000 metara u srijedu.


Planina Aso dio je 47 vulkana pod nadzorom, na 110 aktivnih koliko ih ima Japan. Trenutno je na razini uzbune 2 koja znači da se ne smije približiti na manje od kilometar od kratera, područja gdje se treba pribojavati razbacanog kamenja.


Japanska ljestvica upozorenja za vulkansku aktivnost kreće se od 1 do 5 s tim da posljednja razina zahtijeva evakuaciju okolnog stanovništva.