Slučaj ukrajinske pilotkinje

Elizejska palača: Oslobođenje Savčenko dogovorili Putin, Hollande, Mekrel i Porošenko

Hina

Reuters

Reuters

Oslobođenje ukrajinske pilotkinje Nadje Savčenko je izvedeno sukladno obvezama preuzetim tijekom telefonskog razgovora u ponedjeljak između Vladimira Putina, Francoisa Hollandea, Angele Merkel i Petra Porošenka, navela je u srijedu Elizejska palača



PARIZ Oslobođenje ukrajinske pilotkinje Nadje Savčenko je izvedeno sukladno obvezama preuzetim tijekom telefonskog razgovora u ponedjeljak između Vladimira Putina, Francoisa Hollandea, Angele Merkel i Petra Porošenka, navela je u srijedu Elizejska palača.


»Predsjednik republike pozdravlja današnje razmjene zatvorenika koje su se odvijale sukladno obvezama preuzetim tijekom telefonskog razgovora 23. svibnja. Razmjene su omogućile povratak na ukrajinski teritorij pilotkinje helikoptera Nadje Savčenko«, navodi Elizejska palača u priopćenju.


»To je značajna gesta za pokretanje sporazuma iz Minska, koje se mora odvijati što prije«, zaključuje se u priopćenju.




Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da je pomilovao ukrajinsku pilotkinju optuženu sa suučesništvo u smrti dvojice ruskih novinara, na traženje obitelji žrtava. Nadja Savčenko je pomilovana odlukom Vladimira Putina, potpisanom u srijedu, koji je Kremlj odmah objavio.


Prema snimkama ruske televizije Putin se u Kremlju sastao sa suprugom jednog od dvojice novinara i sestrom drugoga, koje su mu ranije uputile molbu za pomilovanje Nadje Savčenko.


»Želim vam čestitati na tom stajalištu i nadam se da takve odluke, donešene uz humanitarna uvažavanja, vode smirenju sukoba u pomoći izbjegavanju takvih gubitaka«, kazao je ruski predsjednik.