Inicijativa iz Gaze

Egipat pozvao Palestince i Izraelce na nastavak pregovora o Gazi

Hina



Čelnici Hamasa kazali su u subotu da su pristali da Palestinci pristupe Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), što bi moglo izložiti i Izrael i sam Hamas istragama zbog ratnih zločina počinjenih u Pojasu Gaze.


Musa Abu Marzuk, čelnik Hamasa u Kairu, rekao je da je potpisao dokument za koji palestinski predsjednik Mahmud Abas kaže da ga moraju podržati sve palestinske frakcije prije pristupanja ICC-u.


Ako Palestinci potpišu Rimski statut, osnivački ugovor ICC-a, taj bi sud bio nadležan za zločine počinjene na palestinskim područjima.




»Nemamo se čega bojati, palestinske frakcije pružaju legitiman otpor u skladu sa svim međunarodnim zakonima i standardima. Mi djelujemo u samoobrani«, rekao je dužnosnik Hamasa Mušir al-Masri.



Egipat je pak pozvao »zainteresirane strane da se dogovore o vremenski neograničenu primirju i da nastave neizravne pregovore u Kairu«, po priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u subotu.


»Sada nas samo zanima prekid krvoprolića«, rekao je Abas u subotu. Od početka sukoba 8. srpnja poginulo je najmanje 2097 Palestinaca, među kojima je 70 posto civila, po podacima UN-a te 64 izraelska vojnika i četiri civila, među kojima jedno dijete.


»Kada primirje stupi na snagu, strane će moći sjesti i razgovarati o svojim zahtjevima«, dodao je palestinski predsjednik.


U palestinskom izaslanstvu će biti »sve stranke, pa i Hamas«, dodao je Abas pošto je izjavio da se čelnici islamističkog pokreta koji vlada u Pojasu Gaze ne protive egipatskom posredovanju.


Palestinski predsjednik i vođa Hamasa u egzilu Haled Mešal održali su u četvrtak i u petak u Dohi niz konzultacija o načinu zaustavljanja rata u Gazi.