Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
1. travnja 2020.
Opremanje

EU daje 40 milijuna eura za respiratore, maske i drugu medicinsku opremu

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2020. u 17:33 2020-03-23T17:33:00+01:00

Europski parlament (EP) “brzo će odobriti” četrdeset milijuna eura za opremu članica EU nužnom medicinskom opremom poput respiratora, maski za višektranu upotrebu i ostalih zaštitnih sredstava, objavio je danas EP.

“Parlament surađuje s državama članicama kako bi brzo odobrio 40 milijuna od ukupno 50 milijuna eura namijenjenih za medicinsku opremu”, priopćeno je.

Europska unija pokrenula je i zajedničku javnu nabavu medicinske zaštite opreme, u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavi. Time će “države članice moći nastupiti snažnije na svjetskom tržištu”, priopćio je EP.

Europska komisija (EK) prošlog je tjedna prvi put u povijesti aktivirala program “RescEU” program, kojim se jača suradnja na području civilne zaštite.

On će omogućiti da oprema za liječenje i suzbijanje pandemije brže stigne do korisnika, zdravstvenih službi u zemljama članicama, naročito onima kojima nedostaje zdratstvene opreme.

Mehanizam “RescEU” pokrenut je u sklopu Mehanizma civilne zaštite EU, u sklopu kojega je, od izbijanja pandemije, kućama vraćeno više od 1800 ljudi iz mnogih država svijeta, objavljeno je iz EP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.