Baskijska organizacija

ETA se raspušta i traži oprost za zlo koje je nanijela

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Želimo izraziti naše poštovanje spram mrtvih, ranjenih i žrtava djelovanja ETA-e. Iskreno žalimo«, piše u priopćenju objavljenom uoči najavljena raspuštanja skupine



Baskijska ilegalna organizacija ETA priznala je »zlo« koje je nanijela tijekom oružane borbe za nezavisnost Baskije i zatražila oprost od žrtava, u priopćenju koje je u petak objavio baskijski dnevnik Gara.


ETA tvrdi, međutim, da nije jedina odgovorna za patnje u španjolskoj Baskiji.


»Patnja je postojala prije rođenja ETA-e i nastavila se nakon što je ETA prekinula oružanu borbu«, piše u tekstu koje objavljuje GARA, njezin uobičajeni kanal za komunikaciju.




»Prouzročili smo puno boli i nepopravljive štete. Želimo izraziti naše poštovanje spram mrtvih, ranjenih i žrtava djelovanja ETA-e. Iskreno žalimo«, piše u priopćenju objavljenom uoči najavljena raspuštanja skupine koja je usmrtila više od 800 osoba u nekoliko desetljeća borbe protiv španjolske države.


ETA posebno traži »oprost« od civila.


»Primorani na svaki tip oružane borbe, znamo da je naše djelovanje naštetilo građanima i građankama bez ikakve odgovornosti. Uzrokovali smo veliku štetu koja se ne da popraviti. Tražimo oprost od tih osoba i njihovih obitelji«.


Ilegalna organizacija utemeljena pod diktaturom Francisca Franca, odustala je 2011. od oružane borbe. Trebala bi službeno proglasiti raspuštanje 5. ili 6. svibnja u francuskoj Baskiji, po više izvora.