Separatizam

Donjeck i Luhansk ujedinili se u Novu Rusiju

Hina

"Mi ne priznajemo ukrajinskog predsjednika niti parlament. Donjecka i Luhanska republika nezavisne su države. Priznat ćemo vladu novoizabranog predsjednika ako (vlasti u Kijevu) priznaju nezavisnost naših republika", rekao je Gubarev.



ZAGREB  Dvije odcijepljene ukrajinske regije Donjeck i Luhansk proglasile su u subotu ujedinjenje i nastanak nove države Nove Rusije, objavio je predsjednik vrhovnoga vijeća Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, a prenosi ruska agencija Itar-Tass.


“Potpisali smo memorandum o uniji tih republika. Ujedinjene regije nazvali smo unijom narodnih republika”, rekao je Pušilin i dodao kako će se u dogledno vrijeme ujediniti i vlade. “Vjerujem da će se to dogoditi u dogledno vrijeme. Brzo to ide”.


Trenutačno se priprema nova socijalna i gospodarska platforma po kojoj će nova država živjeti, rekao je.




 Prije toga, također u subotu guverner Donbasa Pavel Gubarev rekao je da su Donjeck i Luhansk “potpisali dokument o ujedinjenju u Novu Rusiju”. “Dokument su potpisali premijer Donjecke Narodne Republike Aleksandr Borodaj i čelnik Narodne Republike Luhanska Aleksej Karjakin”, rekao je Gubarev.


“Mi ne priznajemo ukrajinskog predsjednika niti parlament. Donjecka i Luhanska republika nezavisne su države. Priznat ćemo vladu novoizabranog predsjednika ako (vlasti u Kijevu) priznaju nezavisnost naših republika”, rekao je Gubarev.


“Oni bi morali odmah povući vojsku iz naših republika i prekinuti svaku vojnu akciju”, dodao je.